Hranitelja sve manje /VIDEO/

U Bijeljini, ali i u Republici Srpskoj, sve je manje hranitelja, zaključeno je na okruglom stolu koji je u ovom gradu organizovala bijeljinska Kancelarija ombudsmana za djecu Srpske.

“I običnih hranitelja je veoma malo, a tek specijalizovanih. To je poseban problem”, rekla je ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić na ovom skupu na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja Posebnog izvještaja o pravu djeteta koje se nalazi u stanju socijalne potrebe.

Rajićeva rekla da su kroz izvještaj uvidjeli da je veliki problem to što postoji veoma mali broj hraniteljskih porodica, a i dalje je problem nejednak pristup kada je riječ o postupanju centara za rad.

Mila Stojanović iz Centra za socijalni rad Bijeljina rekla je da neprestano rade na popularisanju hraniteljstva kao najadekvatnijeg načina zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja, a sa već postojećim hraniteljima čuvaju, kaže, dobar odnos.

“Zaključno sa 9. septembrom imali smo u 20 hraniteljskih porodica 18 lica – djecu i četvoro odraslih”, rekla je Stojanovićeva.

Zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković ocijenila je da je ovaj skup bio prilika da se stručni radnici ove regije upoznaju o rezultatima dosadašnjih istraživanja, te da zajednički pronađu najbolja rješenja za različite situacije.

Vukovićeva je ukazala da je neophodno da lokalne zajednice daju na značaju hraniteljskim porodicama.

Svetlana Despotović, koja ima svoje dvoje djece, hranitelj je jednom djetetu sa posebnim potrebama i kaže, svi se dobro slažu.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici centara za socijalni rad, centara za mentalno zdravlje, obrazovnog sistema, kao i lokalne zajednice i civilnog sektora.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *