Gusle za Ginisa čekaju svjetsku slavu /VIDEO/

U slavu gusala u postojbini Filipa Višnjića duborezac Dušan Stevanović i guslar Vukan Đuka napravili su gusle za Ginisa, najveće na svijetu, visoke čak tri metra. Ovaj instrument, koji se čuva u Bijeljini, krase portreti Filipa Višnjića i Kosovke djevojke.

Najveće gusle na svijetu visoke tri metra napravljene su vještim rukama duborezca Dušana Stevanovića i guslara Vukana Đuke, međutim zbog finansijskih poteškoća ipak nisu uspjeli da ih prijave za slavnu knjigu rekorda.

Ovaj instrument krase portreti Filipa Višnjića i Kosovke djevojke, a kako kaže Stevanović, napravljene su u toj veličini da bi podsjećale narod na burnu srpsku istoriju i tradiciju.

Gusle za Ginisa napravljene su od drveta crne lipe, a njihova izrada je trajala oko desetak dana. Čuvaju se u Bijeljini u Vasojevića kući u etno selu “Stanišići”, a izlagali su ih i  na proteklim “Višnjićevim danima” u Bijeljini.

Svaki detalj je pažljivo rađen, a proces nije bio nimalo lak. Mnogo ljubavi su kako kažu uložili u ove gusle. sa željom da im se svijet divi, jer je riječ o impozantnom predmetu.

Dušan se bavi duborezom i napravio je do sada brojne ikonostase za crkve.

Da se nesporazumi među državama regiona Zapadnog Balkana ne moraju javljati samo na političkom ili ekonomskom polju, već i u oblasti kulture i istorijskog nasljeđa, govori svojevremeno održana međudržavna polemika o tome čije su gusle. Srbija je dvije godine prikupljala dokumentaciju i uspjela u namjeri da “pjevanje uz gusle” postane dio nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije i upisano na UNESCO-ovu listu .

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *