Guslarsko i muzičko-poetsko veče /VIDEO/

Izložbe, književne večeri, naučni skupovi, muzičko-scenski događaji, takmičenja recitatora i besjednika, te susreti mladih pjesnika propratili su ovogodišnju manifestaciju “Višnjićevi dani” u Bijeljini. U bijeljinskom Centru za kulturu održano je i “Guslarsko i muzičko-poetsko veče”.

Bogati programski sadržaji koji su priređeni u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”, Muzeju “Semberije” i Centru za kulturu Semberija, propratili su ove godine 28. po redu Višnjićeve dane u Bijeljini. Poznati narodni guslar Filip Višnjić je ostao sinonim za drevne gusle i epsko pjevanje pa je i ove godine manifestaciju upotpunilo guslarsko i muzičko-poetsko veče.

U okviru Višnjićevih dana promovisan je i priručnik za osnovne škole Republičkog pedagoškog zavoda, a prisutni u Velikoj sali Centra za kulturu mogli su da vide i najveće gusle na svijetu, koje su izradili duborezac Dušan Stevanović i guslar Vukan Đuka.

Tradicionalna manifestacija “Višnjićevi dani” koja je u Bijeljini održana po 28 put, iz godine u godinu programom i sadržajima, sve više dobija na značaju, kažu u Gradskoj upravi.

Ime slavnog guslara nose Gimnazija i biblioteka u Bijeljini, a srpski Homer, kako ga narod zove, je jedna od brojnih spona Bijeljine sa susjednim opštinama Šid i Ugljevik, gdje se takođe održavaju manifestacije u Višnjićevu čast.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *