Gume nikad više neće biti “ćelave”: Pametna guma budućnosti će moći sama da se regeneriše

Kako bi pomogao vozačima da izbjegnu čekanje na promjene guma, Goodyear je predstavio novi koncept pod nazivom “reCharge”, a riječ je o gumama koje mogu same da obnavljaju šare.

U središtu gume nalazi se kapsula koje sadrži tečno jedinjenje od obnovljivih materijala. Putem sistema cijevi, tečnost se kreće od središta prema spoljnoj strani gume, popunjava šablone šara na površini tačka gdje se suši i postaje čvrsta gradeći ponovo njihovu strukturu. To praktično znači da gume nikada neće biti ćelave. Ipak, ako ove gume postanu stvarnost, moraće da se naručuju zamjenske tečnosti.

Iz Goodyear-a kažu da će vremenski rok zamjene kapsule zavisiti od brzine trošenja gazišta. Na šta utiču razni faktori, kao što su različiti obrasci i načini vožnje, učestalost korišćenja vozila, kao i koliko daleko se vozi.

Zato u gumi postoje senzori koji mogu da izračunaju procenat trošenja gume i da upozore korisnika na vrijeme kada je potrebna zamjena kapsule.

– Kada se površina šara istroši i potrebna im je dopuna, pritisak u sistemu opada – objašnjava Dag Grasijan iz kompanije Goodyear. To omogućava da se tečnost iz kapsule oslobodi i da kroz sistem cijevi dođe do spoljnog dijela gume. Kako se šare obnavljaju ponovo se uspostavlja ravnoteža pritiska, što zaustavlja dotok tečnog jedinjenja.

Kako bi se šare dodatno ojačale, u tečno jedinjenje za njihovo punjenje ugrađena su specijalna vlakna inspirisana paukovom mrežom – ultra čvrstom supstancom koja je jača od čelika, a  fleksibilnija od gumene trake. Podršku spoljnom dijelu gume čini pneumatski okvir. Što, prema navodima Goodyear-a, eleminiše mogućnost da se guma ispumpa ili probuši, prenosi Popular Mechanics.

Goodyear navodi da tečno jedinjenje može da se prilagodi prema individualnim navikama vozača. Kroz profil vozača koji pokreće vještačka inteligencija i koji će prikupljati podatke o vozačevim navikama. Mogu da se odaberu različite smeše jedinjenja u zavisnosti od klime, uslova na putu ili načinu na koji vozač želi da putuje, od vožnje autoputem do možda čak i off-road-a.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *