Gume automobila su 1.000 puta veći zagađivači od goriva koje motor sagorijeva?

Vodeća britanska nezavisna institucija za naučno ispitivanje zagađenja u saobraćaju – Emissions Analytics, sprovela je istraživanje koje je otkrilo da prosječan porodični automobil prilikom vožnje i interakcije guma, kočnica i površine puta proizvodi 1.289 puta više štetnih čestica nego izduvnih gasova.

U okviru studije urađen je test kako bi se utvrdilo koliko auto stvara štetnih emisija koje ne potiču od izduvnih gasova. Trošenje guma i kočnica napravili su 5,8 grama štetnih čestica. Sa druge strane, prema posljednjim standardima, emisija izduvnih gasova ograničena je na 0,0045 grama po kilometru.

Studija je sprovedena u idealnim uslovima, a ne u uslovima u kojima se zapravo vozi. Ispitivanja britanske kompanije vršena su sa pravilno naduvanim novim gumama na glatkom kolovozu. U realnim uslovima rezultati bi mogli da budu gori jer zagađenje od guma pogoršavaju loši putevi, nedovoljno naduvane gume, kao i gume lošeg kvaliteta. Kamioni su posebna briga, navodi Motor Biscuit.

– Vrijeme je da razmotrimo, ne samo ono što dolazi iz izduvnih cijevi, već i čestice zagađenja koje proizvodi trošenje guma i kočnica. Naši početni testovi otkrivaju šokatnu količinu štetnih čestica od guma. To je 1.000 puta gore od emisija štetnih gasova. Ono što je još više zastrašujuće jeste to, što je trošenje guma potpuno neregulisano. Sa porastom prodaje težih SUV i električnih automobila, štetne čestice koje ne dolaze od izduvnih gasova postale su ozbiljan problem – kaže istraživač Ričard Lofthaus.

Istraživači navode da se sa kratkoročnim mjerama, kao što je dovoljna napumpanost guma, smanjenje težine vozila i korišćenje kvalitetnih guma, mogu smanjiti ova zagađenja.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *