Gradski trg zasijao starim sjajem rukotvorina i srpske tradicije /VIDEO/

U Bijeljini se po prvi put održava manifestacija “Tkanica od zlata, igre i zanata “ čiji je cilj predstavljanje i očuvanje bogatog nematerijalnog kulturnog nasljeđa, a do 23. septembra građanima će kroz različite događaje biti predočeni domaća hrana, stari zanati, vjerski običaji, narodna igra i pjesma, tradicionalni instrumenti i narodna nošnja.

Cilj manifestacije “Tkanica od zlata, igre i zanata” koja se do 23. septembra održava u našem gradu je skrenuti pažnju na značaj kulturne baštine i narodnog stvaralaštva. Domaćini kažu u fokusu svim izlagačima su zanati i bogato stvaralaštvo, ali i tradicionalna jela po kojima su prepoznatljivi.

Za Bijeljinu se u lokalnim krugovima oduvijek govorilo da je sredina zanata i vrijednih zanatlija. Međutim danas one koji su ostali vijerni nekom starom zanatu možete izbrojati na prste jedne ruke. Iako se čini da posla imaju na pretek i bijeljinski frizeri kažu da se suočavaju sa problemima.

Rukotvorine i tradiciju svog kraja u Bijeljini predstavljaju članovi osam udruženja koje je u Semberiju dovela Turistička organizacija susjedne Loznice.

“Bijeljinski korzo” naziv je manifestacije koja je u ovim septembarskim danima u najljepšem svjetlu i duhu tradicije oživjela Gradski trg. Uz niz kulturno – zabavnih događaja koji se tokom devetog mjeseca održavaju u Semberiji ovo je najbolji način za promociju grada, kažu u Gradskoj turističkoj organizaciji Bijeljina.

Da ovih dana bogat i sadržajan program očekuje Bijeljince i njihove goste na Gradskom trgu, potvrđuju i iz Gradske uprave.

Mogla se na ovom mjestu čuti i zdravica, pa je događaj u ravnici svojim prisustvom uveličao zdravičar sa Romanije.

Manifestaciju prati sadržajan kulturno umjetnički program uz narodnu igru i pjesmu ….


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *