Gradski štab predložio nove mjere

Gradski štab za vanredne situacije Grada Bijeljina preporučiće Republičkom štabu da u ovom gradu bude zabranjeno okupljanje više od pet osoba na javnoj površini od 23.00 časa do 2.00 časa ujutro, jer je primijećeno da u tom periodu veliki broj mladih, nakon zatvaranja kafića, nastavlja druženje bez poštovanja propisanih mjera zaštite od virusa korona.

– Stariji građani uglavnom nose maske i poštuju propisanu fizičku udaljenost kada se nalaze u društvu, ali Komunalna policija i pripadnici Policijske uprave Bijeljina primijetili su da se mladi, uglavnom bez maski, okupljaju na nekoliko lokacija u gradu, prije svega parkinzima, nakon 23.00 časa. Ovim prijedlogom, prije svega, želimo da ih podstaknemo da poštuju mjere i spriječimo širenje virusa. Oni moraju da postanu svjesni da neodgovornim ponašanjem mogu da ugroze svoje i zdravlje članova svojih porodica – naglasio je komandant Štaba Mićo Mićić.

Na sjednici Gradskog štaba je istaknuto da će i tokom obilježavanja predstojećih vjerskih praznika – Svete velikomučenice Marine (Ognjena Marija), Svetog Pantelejmona i Svetog Ilije, biti pojačana kontrola poštovanja zabrane okupljanja više od 50 lica na javnom mjestu.

– Gradska uprava je odlučila da Pantelino obilježi bez propratnih manifestacija. Shodno tome, biće obilježeni i drugi vjerski praznici koji slijede, uz zabranu okupljanja više od 50 lica, obavezno nošenje zaštitnih maski, poštovanje fizičke udaljenosti i zabranu izvođenja muzike uživo. Osim toga, na snazi ostaje poštovanje i svih drugih mjera koje je preporučio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske – istakao je Mićić.

Danas je počela dezinfekcija stambenih zgrada, javnih ustanova, staračkih domova, vrtića, a biće dezinfikovani i prostori koje koriste Dom zdravlja i Bolnica. Jutros je izvršena dezinfekcija 11 stambenih zgrada, a iz Gradske uprave su pozvali sve predstavnike zajednica etažnih vlasnika da prijave objekte za dezinfekciju na broj telefona 055/226-460.

Direktor bijeljinskog Doma zdravlja Duško Milovanović kaže da je virusom korona u Bijeljini trenutno zaraženo 146 lica, a da je od početka epidemije registrovano ukupno 275 pozitivnih na kovid-19.

– Pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe sada imamo 382 osobe, odnosno ukupno 3.996 od kada pratimo broj zaraženih lica. Nažalost, zabilježili smo i osam smrtnih slučajeva – dodao je Milovanović.

Prema riječima vršioca dužnosti direktora Bolnice „Sveti Vračevi” Zlatka Maksimovića, u kovid-bolnici su smještena ukupno 44 pacijenta.

– Četiri pacijenta su priključena na respirator, na neinvazivnu mehaničku ventilaciju, šestoro prima visoke doze kiseonika, a 24 lica su na standardnoj kiseoničkoj potpori. Ostalih 10 pacijenata ima blažu kliničku sliku – upozorio je Maksimović.

Pripadnici Policijske uprave Bijeljina pozvali su građane da pozovu besplatan telefonski broj 122, ukoliko primijete da osobe u većim grupama ne nose zaštitne maske na javnim površinama, ne poštuju propisanu fizičku udaljenost od dva metra, te ukoliko organizuju okupljanja više od 50 lica.

Gradski štab za vanredne situacije istakao je da je epidemiološka situacija u Bijeljini teška, da se u kovid ambulantu javlja sve veći broj mladih, te da se građani moraju uozbiljiti i poštovati sve mjere donesene na lokalnom i republičkom nivou, kako bi zajedno pobijedili ovaj opaki virus.   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *