Građanima vraćeno 12,3 miliona KM

Stanovnicima Republike Srpske lani se u novčanike slilo 12,3 miliona maraka po osnovu povrata poreza, odnosno poreske kartice i to najviše na ime izdržavanih članova porodice.

Prema podacima Poreske uprave RS u 2022. godini bilo je aktivno 61.800 odobrenih poreskih kartica, odnosno izvoda za umanjenje poreske osnovice, dok je ukupan iznos umanjenja poreske osnovice po tim karticama iznosio 219,5 miliona KM.

– Od tog iznosa, a u zavisnosti od osnova za umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak, izvršen je povrat poreza u iznosu 12,3 miliona KM, što predstavlja novac koji je vraćen poreskim obveznicima – naveli su za “Glas Srpske” u Poreskoj upravi.

Pojašnjavaju da poreski obveznici u Srpskoj, koji ostvaruju dohodak od ličnih primanja imaju pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak na mjesečnom nivou, po četiri osnova, i to ako su korisnici stambenog kredita za kupovinu ili izgradnju prve nekretnine, zatim ukoliko imaju izdržavane članove porodice, uplaćuju premiju životnog osiguranja ili ako uplaćuju doprinos za dobrovoljno penzijsko osiguranje.

Banjalučanka Marijana B. kaže da povrat poreza dobija za izdržavanje djece.

– Za dvoje djece imam 30 maraka mjesečno. Nije to neki značajan iznos, ali u ovoj inflaciji svaka marka nam je važna. Nadam se da će nadležni mijenjati zakonske propise u pravcu povećanja iznosa novca koji porodice dobijaju po ovom osnovu – kazala je ova Banjalučanka. 

Ekonomista Zoran Pavlović kaže za “Glas” da se porez prikuplja za potrebe javnih službi ili servisa građana, pri čemu bi sve mimo toga trebalo na neki način i da se vrati građanima.

– Kod nas nije u dovoljnoj mjeri razvijen sistem subvencija i vraćanja poreza kako bi se olakšao život, posebno socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Prikupljena sredstva po osnovu poreza treba da zadovolje osnovne potrebe funkcionisanja javnog sektora, a sve preko toga mora da se vrati građanima. Taj iznos, koji je u prošloj godini vraćen građanima, je hvale vrijedan, jer ostajemo bez radne snage i ako nema nikakve stimulacije za građane da kupe svoj prvi stan, doći ćemo u situaciju da izgubimo i ovo malo radnika koji su još tu – istakao je Pavlović.

U Poreskoj upravi RS navode da građani koji ispunjavaju uslove za povrat poreza po nekom od četiri osnova, Poreskoj upravi podnose zahtjev za izdavanje poreske kartice, obrazac 1001.

Ovaj obrazac, obveznici mogu podnijeti i elektronski putem usluge “e-zahtjevi” koja je dostupna na internet stranici ove uprave.

Uz zahtjev je potrebno dostaviti dokumentaciju kojom se dokazuje pravo na povrat poreza, odnosno umanjenje poreske osnovice, otplatni plan kredita, rodni list, vjenčani list, ugovor sa društvom za osiguranje.

Promjene

Poreski obveznici u Srpskoj, koji ostvaruju pravo na povrat poreza po osnovu plaćenih kamata na stambeni kredit, kao i oni kod kojih je u toku godine došlo do promjene u obimu prava na povrat poreza, treba da najkasnije do 31. decembra podnesu zahtjev za izdavanje poreske kartice za narednu godinu.

Pod promjenom u obimu prava smatra se gubitak ili sticanje prava na povrat poreza po osnovu izdržavanih članova uže porodice, plaćenih kamata na stambeni kredit i uplata premija životnog osiguranja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *