Građani za prelazak na efikasne sisteme grijanja i ozelenjavanje grada /VIDEO/

Više od 4.000 anketiranih građana Bijeljine izrazilo je stav da je u Bijeljini potrebno uspostaviti više biviklističkih staza, zelenih površina, otvariti ulice za pješake i bicikliste, podsticati prelazak na energetski efikasne sisteme grijanja, kako bi se smanjila zagađenost vazduha u vrijeme grejne sezone. Šta je do sada realizovano?

Izvještaj o realizaciji plana održive urbane mobilnosti Grada Bijeljina za 2020/21 godinu usvojen je na posljednjoj redovnoj sjednici Skupštine Grada. Grad Bijeljina uz Grad Banjaluka jedine su dvije lokalne zajednice u Srpskoj koje imaju usvojen ovakav plan, ističu u Odsjeku za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije. Riječ je o petogodišnjem planu koji se sprovodi od 2020. pa do 2025. godine. Realizacija plana podrazumijevaće ono na šta su kroz anketiranje sugerisali građani i usmjeren je na poboljšanje kvaliteta njihovog života.

U Odsjeku za ekonomski razvoj i evropske integracije grada Bijeljina ističu da su kroz ovaj plan postavljena tri cilja, te da je uspostavljena matrica indikatora praćenja realizacije ovog plana, koji je usklađen sa Agendom 2030 i ciljevima održivog razvoja.

Izvještaj pokazuje da do od 2020. do danas nije urađeno mnogo, ali kako ističu u Odsjeku za ekonomski razvoj i evropske intzegracije do 2025. godine može se realizovati niz ciljeva koji su usmjereni na unapređenje kvaliteta života građana Bijeljine.

Odbornici su na 13. redovnoj sjednici Gradskog parlamenta podržali i Izvještaj o ostvarenju godišnjeg plana implementacije strategije lokalnog razvoja Grada Bijeljina za prošlu godinu. U 2021. godini planom je predviđena realizacija 52 projekta ukupne vrijednosti oko 17,3 miliona KM, a uspješno su realizovana 43 projekta.

Kada je riječ o zaključcima i korektivnim akcijama u pogledu prethodne godine, najveće prepreke su se odnosile na ograničena finansijska sredstva kako iz vlastitih tako i eksternih izvora, što upućuje da bi u narednom periodu još više pažnje trebalo posvetiti realnijem planiranju sredstava za realizaciju strateških projekata, kao i konstantnom unapređenju poslovnog okruženja sa ciljem privlačenja novih investicija, navodi se u ovom izvještaju.

U izvještaju koji je razmatran u gradskoj skupštini ističe se I da je Grad Bijeljina, među četiri prve lokalne zajednice u BiH, uspio ispuniti uslove i dobiti sertifikat kao lokalna zajednica sa povoljnim poslovnim okruženjem. Ovaj sertifikat predstavlja potvrdu da Bijeljina nudi investitorima usluge visokog kvaliteta olakšavajući njihovo poslovanje i da radi na poboljšanju poslovnog ambijenta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.