Građani Srpske “okupirali” apoteke: Pomama za kućnim testovima počela prije nabavke

Kućni testovi na virus korona, koje je od petka moguće kupiti u slobodnoj prodaji u Srbiji, postali su najtraženija roba i u apotekama u Republici Srpskoj, iako njihova nabavka još nije u planu.

Prema riječima farmaceuta vijest da su testovi stigli u “komšiluk” usijali su telefone, a gotovo da nema čovjeka koji uđe u apoteku a da ne pita kada će oni biti biti nabavljeni i koliko će koštati.

Ovi testovi, koji imaju jasno uputstvo, prema riječima apotekara u Srbiji, vrlo jednostavno se koriste i mogu da budu zamena za PCR test, što je obradovalo kako njihove tako i stanovnike Srpske, koji su pohrlili u apoteke da se raspitaju.

Vijest o kućnim testovima iz Srbije munjevito se proširila i u Srpsku, što svjedoči i farmaceut u jednoj banjalučkoj apoteci Marija Đogo, koja kaže da ni sama ne zna koliko je mušterija u petak pitalo kada će ih imati u prodaji i koliko bi mogli koštati.

– Da je u apotekama u Srbiji moguće kupiti test na virus korona za oko 20 maraka nisam znala dok me nisu pitale mušterije. Gotovo svaki drugi građanin koji je došao u apoteku usput je pitao da li imamo u prodaji test na virus korona i kada ćemo ga dobiti – kazala je Đogo.

Ništa manje zainteresovani nisu ni stanovnici Hercegovine, u čijim apotekama kažu da jedva čekaju da ovi kućni testovi stignu u Srpsku.

Vlasnica apoteke “Beladona” u Trebinju Zorica Tasovac kaže da bi kućni testovi, koji bi se našli u slobodnoj prodaji, mnogo značili građanima.

– Čim nam se javi neki dobavljač koji nudi i kućne testove na virus korona nećemo se premišljati, odmah ćemo ih naručiti – istakla je Tasovac.

Kućne testove na “kovid” sa nestrpljenjem čekaju i Dobojlije, u čijim apotekama kažu da se interesovanje građana pojavilo već u petak ujutro.

Ljekar porodične medicine Milijana Stanković je istakla da bi, imajući u vidu da među stanovništvom vlada veliki strah i panika zbog virusa korona, bilo dobro kada bi se i u apotekama u Srpskoj mogli kupiti kućni testovi. 

– Kućni testovi bi i te kako smanjili stres. Osim toga, nabavkom ovih testova sigurna sam da bi se smanjilo čekanje u redovima kod ljekara – kazala je Stankovićeva.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH istakli su da im se nijedan zastupnik, zaključno sa petkom, nije obratio, kada je riječ o nabavci kućnih testova na virus korona.

– Sve što je do sada upisano u registar medicinskih sredstava namijenjeno je prometovanju, odnosno upotrebi, u bolnicama, institutima, laboratorijama. S obzirom na to da je uloga ove agencije zaštita zdravlja stanovnika BiH, te s tim ciljem, a pod uslovom da neko pravno lice podnese zahtjev za upis ovih testova, preduzećemo sve mjere da bi ta medicinska sredstva bila dostupna i kod nas u što kraćem periodu – istakli u su Agenciji za lijekove.

Kućni testovi, koje je za sada moguće kupiti u Srbiji, a čiju je nabavku odobrila tamošnja Agencija za lijekove, su vrlo osjetljivi. Proizvođač je firma iz Južne Koreje. Kako objašnjavaju tamošnji epidemiolozi, riječ je o antigenskom testu, koji, u slučaju da se sa njim ne rukuje pravilno, može dati pogrešene rezultate pa tako, ako je neko bio u kontaktu sa zaraženom osobom i zarazio se, ne može narednog dana imati pozitivan rezultat. Takođe, najveća vjerovatnoća da se prisustvo virusa otkrije je između prvog i petog dana od pojave simptoma. Svi oni koji rade test kod kuće možda neće dovoljno dobro uzeti uzorak, jer se mora, kažu, ići kroz nos u zadnji zid nosnog dijela ždrela, što je dosta neprijatno.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *