Građani će sutra moći da se oproste od patrijarha u Hramu Svetog Save

Kovčeg sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja sutra će, poslije liturgije koja će biti služena u Sabornoj crkvi u Beogradu, biti prenijet u Hram Svetog Save, gdje će građani moći da se oproste od njega, ali neće moći da ga cjelivaju zbog epidemioloških mjera.

Kovčeg sa tijelom patrijarha biće unijet u Sabornu crkvu sutra u 8.30 časova i biće izložen za vrijeme liturgije povodom hramovne slave – Aranđelovdana. Poslije toga planiran je kratak pomen, a potom bi tijelo trebalo da bude prenijeto u Hram Svetog Save.

Sveštenik Hrama Svetog Save jerej Dragan Šovljanski rekao je za RTS da će sutra u 11.30 časova kolona sa kovčegom sa zemnim ostacima srpskog patrijarha krenuti iz Saborne crkve ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samom Hramu sveštenstvo.

Za 12.30 časova zakazan je pomen u Hramu Svetog Save nad tijelom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga cijelog dana i cijele noći, do dana sahrane u nedjelju, 22. novembra, beogradski sveštenici će čitati Sveto Jevanđenje nad odrom patrijarha.

On je napomenuo da će zaupokojena liturgija biti služena u nedjelju u 9.00 časova u Hramu, gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja.

Prema njegovim riječima, liturgiju će predvoditi mjestobjustitelj patrijarhovog trona mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa arhijerejima i sveštenstvom.

Kada je riječ o odavanju počasti vjernika, jerej Dragan je rekao da će, uskladu sa preporukama Kriznog štaba za borbu protiv epidemije virusa korona, biti sprovedene epidemiološke mjere i da neće biti moguće cjelivanje tijela blaženopočivšeg patrijarha.

“Sav narod će moći da uđe na ulaz u hram i da priđe na nekoliko metara od samog tela, da se pokloni i ponovo izađe napolje. Pozivamo sve vernike da nose zaštitne maske zbog epidemiološke situacije, da se previše ne zadržavaju i da ne prave gužve”, rekao je jerej Dragan.

Sanduk sa tijelom upokojenog patrijarha Irineja danas, kasno popodne su iz vojne kovid bolnice Karaburma preuzeli predstavnici SPC.

Medicinsko osoblje vojne kovid bolnice Karaburma je ispratilo patrijarha, napravivši špalir kako bi mu odali poštu.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros u Beogradu, a biće sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *