Grad sa devet narodnih heroja odao počast antifašistima /VIDEO/

Grad Bijeljina sa devet narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata obilježila je Dan pobjede nad fašizmom polaganjem vijenaca i sjećanjem na herojsku borbu u kojoj je živote za slobodu dalo 1.206 boraca partizanskih jedinica u Semberiji.

Mihajlo Vidić, predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a, koja okuplja potomke i poštovaoce Narodno-oslobodilačkog rata, rekao je novinarima na 75. godišnjicu pobjede nad fašizmom da je to jedna od najznačajnijih pobjeda nad silama mračnjaštva i zla u istoriji čovječanstva.

“Ponosni na ono što su naši preci izvojevali u borbi za ideale slobode i jednakosti suprotstavljamo se nizu pokušaja revizije istorije i od mladih generacija očekujemo da čuvaju antifašističku tradiciju koju slijedi i njeguje Republika Srpska”, istakao je Vidić.

On je naveo da je u Drugom svjetskom ratu Semberija imala 873 žrtve fašističkog terora, a u partizanskim jedinicama borilo se više od 3.000 boraca.

Vidić je podsjetio i na ogroman doprinos tadašnjeg Sovjetskog saveza oslobođenju svijeta od fašizma, a bratski pozdrav Rusiji i gradu Azov, koji je pobratim grada Bijeljina, na dan proslave antifažizma uputio je i bijeljinski gradonačelnik Mićo Mićić.

“Životi dati za slobodu ne smiju biti zaboravljeni”, poručio je Mićić i naveo da Bijeljina slavi i dan oslobođenja u Drugom svjetskom ratu 24. septembra 1944. godine.

Član SUBNOR-a Bijeljina Siniša Kajmaković rekao je nakon odavanja počasti herojima antifašističke borbe da je slobodarska tradicija srpskog naroda, koju baštini Republika Srpska, na ponos naroda i zemlje i da je neophodno njegovati i među mladima jačati kulturu sjećanja.

Vijence ispred bista narodnih heroja iz antifašističke borbe položili su delegacija SUBNOR-a i u ime Gradske uprave gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *