Golf GTI: Stiže novi model kultnog “uličnog trkača”

Prošle nedjelje smo saznali da će novi Volkswagen Golf GTI debitovati na sajmu automobila u Ženevi, u martu ove godine, a Instagramu je zatim osvanula fotografija ovog modela.

Većina stilskih promjena na automobilu su predvidive. U poređenju sa regulrnim Golfom, GTI model ima duple izduvne cijevi, zadnji difuzor i veće aluminijumske felne, što mu daje sportski izgled. Tu je i istaknuti zadnji spojler, kojga nema na “običnom” modelu. To znači da, najvjerovanije, možemo očekivati i Clubsport ili TCI verziju.

Prednja svjetla su napravljena sa uskim LED matricama sa 4 “oka”. Ovaj model ima integrisana svjetla za maglu, ali budući vozači mogu da odaberu i IQ. Light koji predstavlja LED matrična svjetla sa dinamičkim upravljanjem snopom dugog svjetla, koje automatski prilagođavaju raspodjelu svjetla na putu.

Ispod haube se nalazi dorađena verzija Volkswagenovog dvolitarskog benzinskog motora sa turbo punjačem, uparenim sa šestostepenim manuelnim mjenjačem ili sedmostepenim mjenjačem sa duplim kvačilom. Motor će proizvoditi oko 242KS u standardnoj GTI verziji i oko 287KS u Clubsport verziji. Zahvaljujući povećanom obrtnom momentu, očekuje se da će novi Golf GTI Clubsport od 0-100km/h stizati za manje od 6 sekundi.

Unutrašnjost Golfa i digitalni kokpit

Digitalni kokpit se sastoji od velikog ekrana od 10 inča (25,4 cm) koji pored klasičnih sadržaja nudi i mogućnost da vam cjelokupnu površinu kokpita zauzme navigaciona mapa. Tu je i ekran infotejnment sistema od 8,25 inča (20,9cm), osjetljiv na dodir. Naravno, kada postavite svoj Volkswagen ID i registrujete se, možete na površini ekrana navigacionog sistema da držite fotografije i druge omiljene funkcije. Brojne prekidače, dugmad i tastere zamijenili su ekrani sa intuitivnim upravljanjem na dodir.

Da bi pogled vozača uvek bio usmjeren na put, Golf GTI je opremljen takozvanim “Head Up” displejem. Vjetrobransko staklo postaje ekran za projekciju bitnih informacija, lako je čitljiv i može se isključiti kad više nije potreban.

Tu je i opcija “We conect plus”, kojom se upravlja govornom komandom. Vozač glasom može da kontroliše radio, telefon, klimu i navigaciju u svom automobilu. GTI-u se može dodati i suptilno osvjetljenje unutrašnjosti automobila, koje je dostupno u 10 nijansi.

Novi Golf predstavlja i IQ drive

Golf je unapređen i Car2x tehnologijom pomoću koje se, putem WLAN konekcije, obavlja komunikacija između vozila. Poenta te opcije je da vozač bude upoznat sa mogućim zastojima na putu, da upozori vozača na moguće lokalne opasne tačke, itd. Tu je i ACC sistem, pomoću koga automatski tempomat vozaču pomaže da održi brzinu, ali i udaljenost od vozila koje se nalazi ispred njega, piše CarBuzz.

Nakon predstavljanja Golfa GTI na Salonu automobila u Ženevi, na ovogodišnjem Festivalu brzine u Gudvudu, u Velikoj Britaniji, biće prikazan novi Golf G. Očekuje se da će u standardnoj verziji imati najmanje 300KS i oko 350KS kod R Plus modela.

(Telegraf.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *