Gojković: Imaćemo scenarije iz Italije i Španije /VIDEO/

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je Beograd u ovom trenutku dominantna “potencijalna bomba”, jer se stanje vezano za epidemiju virusa korona pogoršalo. Po njegovim riječima, virus je sada toliko prisutan da „za svakog kog vidimo možemo da pomislimo da je bio u kontaktu sa zaraženim“. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković istakao je još jednom da je zdravstveni sistem Srbije pred pucanjem, te da prijeti scenario kakav je zadesio pojedine evropske zemlje.

Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji dr Marijan Ivanuša rekao je za RTS da je situacija sa koronavirusom u svijetu jako ozbiljna i da je pandemija intenzivnija nego ikada prije. Oko 20 odsto oboljelih ima težak oblik bolesti. Doktor Ivanuša je istakao da ljudi postaju zarazni jedan do tri dana pre nego što razviju simptome.

Ljekari Kliničkog centra u Nišu neprekidno prate zdravstveno stanje dvije trudnice koje su bile zaražene korona virusom, od kojih je jedna priključena na respirator, a druga se nalazi na kiseoničkoj potpori.

Po riječima ljekara stanje trudnice (27) u sedmom mjesecu trudnoće koja je priključena na respirator zbog pogoršanja funkcije pluća je ozbiljno, ali je trenutno je stabilno, dok druga trudnica ima 34 godine u šestom je mjesecu trudnoće i trenutno prima samo kiseonik, nije na respiratoru, a stanje je u blagom poboljšanju.

Kao da cijela situacija sa korona virusom nije dovoljna, u Srbiji je dodatno registrovan i Virus Zapadnog Nila kod komaraca. Komarci su zaraženi u Beogradu i u nekoliko gradova u Srbiji, potvrđeno je iz zavoda za biocide.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *