Godišnje skoro 30.000 tona komunalnog otpada

Na regionalnu sanitarnu deponiju “Brijesnica” u Bijeljini u prošloj je godini odloženo 29.220 tona čvrstog komunalnog otpada iz grada, što je u granicama višegodišnjeg prosjeka, navodi se u izvještaju preduzeća “Eko dep” koji će 28. aprila razmatrati Skupština grada.

Opština Ugljevik je na regionalnu deponiju odložila 3.364 tone komunalnog otpada, opština Lopare 1.428 tona, a opština Teočak u Federaciji BiH 1.044 tone.

Tokom 2019. i 2020. godine završena je izgradnja prvog dijela treće sanitarne ćelije na 2,2 hektara i kapacitetom za odlaganje 240.000 tona čvrstog komunalnog otpada, čime je obezbijeđeno sanitarno odlaganje za naredne dvije do tri godine.

Iz “Eko depa” navode da je neophodno intenzivno raditi na pronalaženju finansijskih sredstava za izgradnju i drugog dijela sanitarne ćelije, čime će se zaokružiti građevinska cjelina ovog objekta.

S ciljem sprečavanja nastanka i širenja smrada u okolinu na deponiji je redovno vršeno prskanje otpada mikrobiološkim sredstvima za neutralizaciju.

U izvještaju se navodi da je radom postrojenja za spaljivanje deponijskog gasa značajno smanjena njihova emisija i širenje neprijatnih mirisa, što je ranije predstavljalo problem za stanovnike naselja u blizini deponije, a deponijski gas se kao obnovljivi izvor energije koristi za zagrijavanje radioničkog prostora u objektu na deponiji.

Zbog specifičnih uslova koji vladaju na deponiji, gdje dolazi do brzog razmnožavanja glodara, insekata i mikroorganizama, redovna deratizacija je obavljana dva puta godišnje, a dezinfekcija i dezinsekcija i više puta u zavisnosti o godišnjeg doba i vremenskih uslova.

Izvršena je i sadnja novih sadnica za zeleni pojas oko deponije, kao jedna od mjera prevencije emisija neprijatnih mirisa.

“Eko dep” je prošlu poslovnu godinu završio sa dobitkom od 208.654 KM. Cijena deponovanja komunalnog otpada na regionalnoj sanitarnoj deponiji 50 KM.

Na regionalnoj sanitarnoj deponiji “Brijesnica” komunalni otpad se odlaže od 2010. godine, a za njen dugotrajniji vijek neophodna je izgradnja drugog dijela treće sanitarne, za šta “Eko dep” ima svu neophodnu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, a procijenjena vrijednost investicije je milion KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *