General Ratko Mladić mora na operaciju

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić mora biti podvrgnut operaciji debelog crijeva, izjavio je njegov sin Darko Mladić.

On je naveo da odbrana zahtijeva pauzu u procesu pred Haškim tribunalom.

Mladić je rekao da se njegov otac nalazi u pritvoru i da je u prethodnom periodu išao na ispitivanja. Kao i da odbrana i porodica nemaju originalne izvještaje sa tih pregleda, već samo ono što im Ratko Mladić i ljekari iz pritvora usmeno prenose.

“Govorio sam već neko vrijeme da se stanje komplikuje. Ne dobijamo dokumente u vezi sa njegovim zdravstvenim problemima. U februaru smo dobili dokumenta od decembra i januara. Izgleda i dalje ne sve što je trebalo jer nemamo originalne izvještaje ljekara sa kolonoskopije i biopsije. Samo usmeno prepričavanje ljekara iz pritvorske jedinice”, rekao je generalov sin za “Sputnjik”.

Mladić je naglasio da je, osim operacije debelog crijeva, konstatovano da Mladić ima i umanjenu kognitivnu sposobnost, na šta su ukazivali eksperti još 2018. godine, ali je sud tada odbacio sve te izvještaje.

On je rekao da je odbrana u petak podnijela podnesak kojim traže pauzu u procesu. Dok se ne utvrdi stanje Ratka Mladića i dok odbrana ne formira multidisciplanirni tim, koji će utvrditi tačno stanje s obzirom da je potrebna operacija koja za njega neće biti laka i s obzirom na umanjenje kognitivne sposobnosti.

“Mora da se ispita da li je sposoban da učestvuje u sudskom procesu na adekvatan način. Da bi mu se sudilo dalje mora da bude sposoban”, naveo je Darko Mladić navodeći da je podnesak poslat sa oznakom hitno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *