Garantni program pomaže privredi i bankama

Predstavnici komercijalnih banaka koji su sa rukovodstvom Garantnog fonda Republike Srpske danas u Banjaluci potpisali ugovore o garantovanju, ocijenili su da će Garantni program Srpske pomoći i njima i privrednicima kada je riječ o ublažavanju posljedica pandemije virusa korona.

Bojan Luburić iz Uprave MF banke Banjaluka rekao je novinarima da je riječ o kvalitetnoj i za privredu značajnoj inicijativi Fonda, Ministarstva finansija i Vlade Srpske.

On je rekao na tom planu da su mikro, mala i srednja preduzeća, koja zapošljavaju najviše radnika, najpogođenija aktuelnom krizom.

“Vjerujem da će ovaj program omogućiti što veću podršku likvidnosti firmi da bi prebrodile udare na svoje poslovanje u narednom periodu, a sve s ciljem da se vrate normalnom poslovanju”, rekao je Luburić i izrazio nadu da će efekti ovog programa biti vidljivi već krajem ove godine.

Kada je riječ o uslovima kreditiranja, Luburić je rekao novinarima da Program podrazumijeva da Srpska garantuje do 70 odsto glavnice kredita, što je značajno i za banke i klijente.

“Olakšan je pristup značajnim sredstvima za te firme, a sve banke koje učestvuju u Programu su znatno spustile kamatne stope za kreditiranje”, rekao je Luburić.

Dragana Vučić Stefanović iz Uprave Komercijalne banke Banjaluka je rekla da je potpisivanje ugovora sa Garantnim fondom nastavak aktivnosti ove banke na planu finansijske podrške privrednim subjektima, pogođenim epidemijom.

Ona je rekla u vezi s tim da minimalni uslov za dobijanje kredita jeste pozitivno poslovanje na kraju prethodne godine i da u trenutku nastanka pandemije /polovinom marta/ nisu imali dospjele neizmirene obaveze u skladu sa propisima Agencije za bankarstvo Srpske.

“Namjena sredstava može biti finansiranje likvidnosti, tekućih obrtnih sredstava i investicionih troškova”, rekla je Stefanovićeva i dodala da je period vraćanja sredstava do četiri godine, uključujući period odgođenog plaćanja.

Garantni program usvojila je Vlada Srpske početkom jula, a namijenjen je za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima u suzbijanju štetnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *