Fond PIO RS: Karcinomi vodeći uzrok gubitka radne sposobnosti

Maligna oboljenja su vodeći uzrok gubitka radne sposobnosti stanovnika u Srpskoj. U prošloj godini su se znatno izdvojila u odnosu na druge bolesti dostigavši procenat od oko 28 odsto.

Istakao je ovo direktor Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS Mladen Milić navodeći da je lani nastavljen negativan trend rasta kada je u pitanju obolijevanje od karcinoma i gubitak radne sposobnosti u postupku ostvarivanja prava na invalidsku penziju.

– Na drugom mjestu su psihosomatske bolesti sa 22 odsto. Dok su kardiovaskularna oboljenja, koja su godinama bila vodeći uzrok invalidnosti, lani su bila na trećem mjestu sa 16,8 odsto. To pokazuje da je zdravstveni sistem u RS značajno napredovao jer se sistemom prevencije i ugrađivanjem stentova smanjuje trajni gubitak radne sposobnosti – kazao je Milić na prijemu koji je juče upriličen za novinare u prostorijima Fonda u Banjaluci.

Milić je ponovio da su rezultati rada Fonda u 2019. najbolji u posljednjih 27 godina, koliko Fond i postoji. Dodao je da penziju isplaćuju za oko 267.000 korisnika od čega van Srpske živi 51.000 penzionera. 

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *