Fenomen predstave “Hasanaginica”

Predstava “Hasanaginica” Gradskog pozorišta “Semberija”, koja od jesenje premijere puni dvorane i publika je ispraća ovacijama, biće ponovo izvedena u Bijeljini u nedjelju, 5. marta, najavljeno je iz ovog pozorišta.

U komadu rađenom prema istoimenoj baladi u dramatizaciji akademika Ljubomira Simovića i režiji Duška Tuzlančića dva sata traje isijavanje čulne energije, traje snažna igra ljubavi i bola koji se gotovo može opipati, navodi se u najavi.

Uz nekoliko velikih glumačkih bravura, osjećaj za mjeru izdvaja se kao jedan od najvećih kvaliteta ove predstave koja izgleda jednostavno, lako i čisto, lišena svakog viška što skreće pažnju sa suštine.

Klasičan primjerak nacionalne dramaturgije, modernizovan sa osjećajem, oslobođen bilo koje vulgarnosti, autorskog samoljublja i egzibicionizma, ne tako rijetkog u savremenom pozorištu.

U centru pažnje jeste tragedija žene, ali ova predstava otvara još neka vrlo bitna pitanja – da li smo ikada pomislili da treba da čujemo i Hasanaginu verziju ovog događaja i ko je u stvari kriv, kako za ovu, tako i za bilo koju tragediju.

“Kvalitet ove predstave i jeste u tome što na sceni, pored osnovne tragike glavne junakinje, vidimo i brojne lične tragedije ljudi `koji nisu ništa krivi`. U grčkim tragedijama bogovi su najčešće autori tragedija, u ovoj balkanskoj, tragediju ipak uzrokuju njeni akteri”, ističu iz Pozorišta.

“Hasanaginica” je rađena u koprodukciji Gradskog pozorišta “Semberija” i Narodnog pozorišta Republike Srpske, a učestvuju i glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada Bojana Milanović, Sonja Damjanović i Milan Kovačević.

Bijeljinski glumci su Mihailo Maksimović, Dušan Ranković, Nenad Blagojević i Ivan Petrović, dok iz Narodnog pozorišta u Banjaluci u predstavi igraju Ljiljana Čekić, Goran Jokić i Ognjen Kopuz.

Produkcijska zamisao i dvogodišnja priprema nisu ništa prepustili slučaju, angažovana je trenutno najaktuelniji scenograf u regionu Marija Kalabić, kostime potpisuju višestruko nagrađivane Marina Sremac i Jasmina Radujko, Igor Greksa radio je scenski pokret, a lektor je bio čuveni profesor Radovan Knežević.

Koliko se vodilo računa o detaljima govori i angažovanje dizajnera svjetla, vrhunskog stručnjaka Zdenka Medveđa, a angažman Vlatka Stefanovskog, koji je napisao originalnu muziku za ovu predstavu, sigurno joj dodaje još jedan veliki i snažan umjetnički momenat.

Predstava će biti odigrana u Centru za kulturu sa početkom u 20.00 časova.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *