Farmerima koji su u procesu kontrole proizvodnosti svakog muznog grla veći i podsticaj na steone junice /VIDEO/

Kontrola proizvodnosti umatičenja muznih grla, savremeni je pristup kontroli svakog muznog grla preko uzorka mlijeka. Na osnovu određenih parametara u mlijeku lako se može doći do odgovora koji je u proizvodnji zlata vrijedan, odnosno u kakvom je statusu životinja, kakve su osnovne osobine mlijeka, kakvo je zdravlje mliječne žlijezde, te da li je adekvatna ishrana grla na farmama i je li obrok kvalitetno izbalansiran.

Svjedoci smo pojašnjava Knežević da se uglavnom kod steonih junica koje se uvoze iz inostranstva po veoma visokim cijenama, dešava da ova grla budu sama sebi svrha, što nije dobro.

Stručne službe su s toga i počele kontrolu proizvodnih karakteristika svih grla na farmi da bi se izdvojio kvalitetan podmladak i povećala mliječnost. U Veterinarsko stočarskom centru kažu da je cilj unaprijediti i dugoročno ustabiliti stočarski sektor. Vodilo se računa i o tome da troškovi farmera budu svedeni na minimum, a farme koje su u sistemu kontrole imaće kvalitetnije podsticaje, do 500 maraka za steone junice.

Proces kontrole odvija se 11 puta u 12 mjeseci, a kompletan proces obavljaju kontrolni asistenti ministarstva poljoprivrede, koji i vrše komercijalno uzorkovanje na osnovu koga se vrši klasairanje mlijeka i na kraju isplata podsticaja.

Ključna prednost međutim jesu preporuke koje farmeri nakon kontrole proizvodnosti dobijaju za svako grlo na farmi, odnosno imaće jasnu sliku o tome koje je muzno grlo dobro za dalju reprodukciju i proizvodnju, a koje nije isplativo niti profitabilno za dalje držanje. Mnogi farmeri u Srpskoj već su ušli u ovaj proces koji je počeo od kraja prošle godine.

Najveća količina mlijeka na godišnjem nivou, proizvede se upravo na farmama u Semberiji.

Mastitisi kod muznih grla su svjedoče analize glavni problem sa kojim muku muče farmeri u Semberiji, s toga je cilj smanjiti loše efekte u proizvodnji

Cilj nam je, napominje Knežević, da ovaj proces izvedemo do kraja po uzoru na praksu razvijenih zemalja u ovom sektoru, koje su na ovakav način osnažile proizvodnju i samog farmera.

Da bi farmer na domaćem tržištu kupio junicu on mora znati kakve su njene karakteristike, odnosno kakva je matična evidencija životinje, pa kada nešto kupuje i plaća moćiće sa sigurnošću da zna da će imati proizvodnju kakvu je i planirao. Na stručnim službama je zadatak da poljoprivrednicima objasne da je ovaj proces čisti benefit za njih, zaključuje Knežević.

Ovo je projekat resornog ministarstva a kontrole vrši Veterinarsko stočarski centar Banjaluka.

__________________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.