Farme opteretila brojna poskupljenja, neminovno i povećanje cijene sirovog mlijeka /VIDEO/

Na račune mljekara u Srpskoj 1. februara biće uplaćene dvije premije za mlijeko, za šta će biti izdvojeno oko 4,4 miliona maraka saopštilo je resorno ministarstvo iz kojeg dodaju da će istog dana na snagu stupiti ovogodišnji Pravilnik o podsticajima.

Stupanje na snagu novog Pravilnika bio je pojašnjavaju iz Ministarstva uslov za isplatu premije za mlijeko u ovoj godini.Redovna isplata premija mljekarima je dobro došla, s obzirom na aktuelne cijene mlijeka koje ne pokrivaju troškove proizvodnje koji su znatno veći.

Na farmama sa većim brojem grla i potrošnja hrane je veća, pa mljekare brine da li će imati dovoljne količine kabastog hranjiva za ishranu stoke. Neki su bili prinuđeni i da smanje broj grla koja su kako kažu manje isplativa u proizvodnji.

Stočarske farme osnovni su pokretač i motor ratarskoj proizvodnji, koja sada iziskuje znatno veća ulaganja nego što je to bilo u prošloj godini, pa sabrali su proizvođači da s obzirom na cijene ne vrijedi ulagati jer biće teško do pozitivne nule.

Cijena mlijeka u maloprodaji išla je kažu proizvođači gore, to povećanje kažu, na farmama sa kojih i odakle sve kreće, obično kasni.

Ipak oni koji imaju ozbiljnu proizvodnju mlijeka od posla ne odustaju već nastoje kako bi napravili uštede i ukućane uposliti na farme.

I dok se na domaćim farmama bore da proizvedu što kvalitetnije mlijeko i ne gube nadu da će cijene u otkupu biti veće, na domaće tržište kako tvrde pristiže mlijeko iz uvoza.

Jedina mljekara na ovom području od domaćih proizvođača ne odustaje. Prošla godina bila je kažu u Mljekari “Dule” za poljoprivrednike jako loša, naročito u proizvodnji kukuruza,  a posljedice tog perioda tek će kažu doći na naplatu. Očekuju da će već sa proljećem manje mlijeka biti u otkupu.

S obzirom na ostala poskupljenja neminovno je kaže Cvijetinović da poraste i cijena sirovog mlijeka već u februaru. Odraziće se to i na rast cijena mliječnih proizvoda.

Mljekara “Dule” otkupljuje mlijeko od farmera iz desetak sela u okruženju, a dnevno preradi oko 15 tona mlijeka. Svoje proizvode plasiraju na tržištu širom Srpske.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *