Farme će biti pune uprkos strahu od kuge

Uprkos strahu od novog širenja afričke kuge svinja većina farmera u Srpskoj, koje je ova pošast pogodila, planira da zanovi proizvodnju, jer su svjesni da moraju očuvati ovu poljoprivrednu granu, koja je na ivici propasti.

Afrička kuga svinja na farmama Srpske pustoš je ostavila prošle godine, a obori su već mjesecima prazni, što dodatno otežava situaciju farmerima kojima je ova proizvodnja jedini izvor prihoda. Zbog toga s nestrpljenjem očekuju 21. mart, kada bi trebalo da istekne zabrana ponovnog useljavanja životinja u objekte.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u Srpskoj Mišo Maljčić istakao je za “Glas Srpske” da je plan da, kad se stvore uslovi za to, svinje na farmu ubacuju postepeno.

– Zamišljeno je da se na farme prvo ubaci cirka deset odsto svinja od proizvodnje koju domaćin ima. Tako će, primjera radi, domaćin koji je imao 100 svinja na farmu prvo useliti deset testnih životinja. Ukoliko one nakon 45 dana budu negativne na afričku kugu svinja, objekti će moći da se useljavaju u potpunosti – rekao je Maljčić i dodao da su ovo mjere koje koriste farmeri u drugim zemljama.

Ono što njega najviše brine jeste, kaže, neozbiljnost pojedinih farmera, posebno u Semberiji gdje se, uprkos kontrolama, ne pridržavaju mjera.

– Nama nema pomoći ako se svi ne uozbiljimo. Afrička kuga svinja je pregazila naš stočni fond zbog pojedinaca koji se ni dan-danas nisu dozvali pameti te i dalje svojim postupcima ugrožavaju druge farmere – tvrdi Maljčić.

Prema njegovim riječima, zaraza na farmama može buknuti svaki čas, jer pojedinci, uglavnom mali proizvođači kojima uzgoj svinja očigledno predstavlja hobi, ne posvećuju ni pažnju niti ulažu sredstva da bi sve držali pod kontrolom, jer mogu imati male gubitke za razliku od velikih farmera, koji su izgubili mnogo životinja te propustili period koji im donosi najviše zarade. 

–  Doći ćemo u situaciju da ćemo morati prijavljivati i prve komšije pa i najrođenije u slučaju da se ne pridržavaju mjera, jer bez obzira što se to radi u njegovom dvorištu, on ugrožava i nas – rekao je Maljčić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić nije nimalo optimističan, jer, kako kaže, jedni uvoze prasiće i na crno ih drže, dok se drugima postavljaju barijere da ne mogu raditi.

– Najgore od svega ovoga je, da ne spominjem izgubljenu dobit, što ulazimo u proljeće, najgori period za poljoprivrednog proizvođača, a nemamo sa čim raditi – rekao je Bakajlić.

On smatra da će najmanje 30 odsto farmera iz ovog dijela Srpske jedno vrijeme sačekati sa ubacivanjem novih svinja kako bi vidjeli kako će sve da protekne s obzirom na to da su svinje, koje su planirane za useljavanje u farme, iz uvoza.

– Poučeni iskustvom farmeri će sigurno sa većim oprezom raditi – kazao je Bakajlić.

Vlasnik firme “Zelen gaj” iz Laminaca kod Gradiške, koja se između ostalog bavi i uzgojem svinja, Ranko Sarajlić kazao je da su lani imali sreće da ih je afrička kuga obišla te da će ove godine svoju proizvodnju povećati za 100 krmača.

– Plan preduzeća je da svake godine poveća proizvodnju za određen procenat. Međutim, lani to zbog pojave zaraze nismo učinili, ali za sada ne vidim razlog zašto to ne bismo uradili ove godine – kazao je Sarajlić.

Budućnost

Jedan od gorućih problema, smatra Mišo Maljčić, predstavlja i starosna dob stanovništva u Srpskoj koja se bavi ovom granom poljoprivrede. Prema njegovim riječima, većina uzgajivača ima više od 60 godina.

– Za ovaj posao, kojim se ne može preko noći početi baviti, više nema ambicija, tako da ovoj proizvodnji danas-sutra ne gine gašenje – kazao je Maljčić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *