Evo šta najviše štete nanosi našem zdravlju

Iznenađujuće otkriće britanskog naučnika.

Štetan uticaj narkotika na ljudsko zdravlje odavno je poznat. Ali britanski stručnjak smatra da nisu ove supstance najgore po naš um i tijelo.

Naime, neuropsihofarmakolog specijalizovan za proučavanje uticaja droge na mozak i bivši savjetnik britanske vlade, Dejvid Džon Nat, kaže da je ALKOHOL, zapravo, najveći neprijatelj našeg zdravlja.

Na osnovu studije koje je ovaj stručnjak zajedno sa kolegama iz ostatka Evrope i Australije sproveo, dokazano je da je šteta koju alkohol čini njegovim konzumentima i društvu u cjelini, zapravo veća od one koju nanose najrasporostranjenije droge popt heroina, kokaina, marihuane, kreka, ekstazija, pa čak i “običnog” duvana.

“U posljednjih deset godina nije se ništa uradilo na smanjenju štetnog uticaja alkohola na pojedince, porodice i društvo”, kaže Nat.

Studija iz 2010. godine otkrila je da na skali štetnosti droga koja se mjeri od nula do 100, alkohol zauzima prvo mjesto s indeksom štetnosti od 72. Slijedi heroin sa 55 “negativnih” bodova. Krek sa 54, metamfetamini 33, kokain 27, duvan 26, amfetamini 23. Marihuana 20, ekstazi 9 i LSD sa 7 “štetnih” bodova.

Nat smatra da je za nedostatak svjesti o štetnosti alkohola na ljudski organizam krivo društvo, ali i naši “običaji” i vaspitanje.

“Uporno pokušava da se ospori činjenica da je alkohol štetan tako što se ističu neki njegovi benefiti po zdravlje”, smatra Nat i ističe da je alkohol vodeći uzrok smrtnosti kod muškaraca mlađih od 24 godine.

Britanski naučnik, pak, ne zagovara potpuno odricanje od ovih pića, već predlaže umjerenost.

“Naručite čašu vina ili čašu piva, ponesite tri slamke i podijelite piće s još dva prijatelja.”

(mondo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *