Episkopski savjet traži hitnu sjednicu Svetog arhijerejskog sabora /VIDEO/

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori zatražiće hitno sazivanje Svetog arhijerejskog sabora zbog “vanredne i novonastale situacije kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu i Metohiji, gdje je u pripremi otimanje svetinja i imovine SPC”.

U crnogorskom parlamentu danas burno, tenzije i na ulicama Podgorice.

Vjernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) održali su liturgiju pred kordonom policije u centru Podgorice, nakon što im je zabranjeno da priđu zgradi Skupštine Crne Gore, pred kojom se našao Vladin prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti. Više stotina sveštenika držalo je moleban dok su pred njima stajale jake policijake snage.

Za to vrijeme u zgradi crnogorskog parlamenta burna rasprava, najprije primjedbama na policijsku blokadu grada, a najviše nezadovoljstva izazvalo je uvodno izlaganje ministra pravde Zorana Pažina, pominjanjem velikosrpskog nacionalizma. Već na početku zasjedanja jasno je bilo da rasprava neće proći bez tenzija i teških riječi. Poslanik Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je građane da izađu na ulice ako bude usvojen zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Mitropolit crnogorsko-primorski ponovo je pozvao danas vjernike i sve građane Crne Gore na mir, a, kako je naveo, druga Mila Ðukanovića, predsjednika Crne Gore, da odustane od “zakona topuza”.

Predstavnici Vlade ranije su saopštili da je predloženi zakon usklađen sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i da ga neće povući.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *