Episkop Fotije: Zavjetni hram kod Bijeljine svjedočiće jedinstvo

Povodom odluke državnog rukovodstva Srbije i Republike Srpske o ustanovljenju Dana srpskog jedinstva, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije podsjetio je danas na ideju o gradnji Hrama srpskog jedinstva kod Bijeljine.

“Potrebno nam je jedinstvo srpskog naroda, jedinstvo sa Crkvom i sa maticom Srbijom i želimo da izgradimo zavjetni hram kod Bijeljine koji bi objedinio srpski narod sa obje strane Drine i svjedočio da smo jedan narod koji živi u slozi”, rekao je vladika Fotije.

Vladika Fotije je dodao da bi zavjetni hram, koji će biti posvećen Svetom Savi i Svetom Simeonu Mirotočivom, trebalo da bude izgrađen u blizini budućeg auto-puta koji će spajati srpski narod, objavljeno je na veb stranici Eparhije zvorničko-tuzlanske.

“Ta crkva bi trebalo da bude nešto što nas povezuje, objedinjava, kako u Republici Srpskoj, tako i u matičnoj državi Srbiji”, naglasio je episkop Fotije.

Prema njegovim riječima, novi veleljepni hram biće zavjetna crkva šireg značaja od obične parohijske crkve, jer će okupljati Srbe sa svih kontinenata.

“Naši preci vijekovima su, kao svjedočanstvo i opomenu o važnim istorijskim događajima, podizali zavjetne hramove”, istakao je vladika Fotije i dodao da sabornost i jedinstvo srpski narod ostvaruje i ostvarivaće, upravo u svojoj Crkvi kroz sva pokoljenja.

Zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, obilježavaće se povodom dana kada je probijen Solunski front.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *