Epidemiološke mjere kreiraju zimske turističke aranžmane: Bez ograničenja samo na Jahorinu i Kopaonik

Zimska turistička sezona kuca na vrata, a s obzirom na to da se u Evropi epidemiološke mjere mijenjaju iz dana u dan, za sada je izvjesno samo skijanje na domaćim i planinama u Srbiji, za koje je dobar dio aranžmana već razgrabljen.

Ističu to za “Glas Srpske” u turističkim agencijama, navodeći da su i ponudu aranžmana za zimovanje pripremali u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama. S obzirom na to da se pravila razlikuju od zemlje do zemlje, zimovanja u inostranstvu rade isključivo na osnovu pojedinačnih pitanja, dok su aranžmane za Novu godinu i zimski odmor za Jahorinu i Kopaonik skoro rasprodali.

U banjalučkoj Turističkoj agenciji “Unis turs” istakli su da je fokus stavljen na domaće planine i Srbiju.

– Trenutno kod nas i u Srbiji nema nikakvih ograničenja. Osim toga, imamo u ponudi i Sloveniju, koja priznaje sve vakcine koje su nam ovdje na raspolaganju, kao i antigenski tekst – rekla je Milijana Jenjić iz Službe prodaje “Unis tursa”. Kako kaže zainteresovanih ima dosta, a oni koji godinama ne propuštaju zimovanje već odavno su se vakcinisali.

– Naši građani koji su prije pandemije zimovali u Italiji i Francuskoj moraće ove godine da razmisle o drugoj destinaciji – rekla je Jenjićeva, naglasivši da će ukoliko neka od evropskih zemalja u skorije vrijeme ublaži mjere i oni korigovati ponudu aranžmana.

Iako se u medijima pojavila informacija da će od 1. januara 2022. godine putovanja u EU biti moguća samo za vakcinisane te da antigenski i PCR test neće važiti, a da bi slična pravila mogla da uvede i Srbija, niko sa sigurnošću ne može to da potvrdi, jer se pravila mijenjaju svakih 15 dana.

– U Srbiji za sada postoje ograničenja za boravak u ugostiteljskim objektima nakon 22 časa, odnosno građanima je potrebna “kovid” propusnica kojom dokazuju da su vakcinisani, prebolovali koronu ili imaju negativan antigenski ili PCR test – navela je Jenjićeva.

I u bijeljinskoj Turističkoj agenciji “Hepi travel” kažu da u ponudi imaju domaće i planine u Srbiji.

– Politika naših i hotela u Srbiji je dosta fleksibilna, postoji opcija vraćanja novca ili zamjene termina, tako da je i s te strane mnogo jednostavnije. Od domaćih Jahorina je destinacija broj jedan, a u Srbiji Kopaonik i Zlatibor – rekla je Sofija Stevanović iz sektora prodaje u toj bijeljinskoj agenciji i dodala da se cijene kreću od 45 do 100 maraka za dan, u zavisnosti od kategorije hotela te da uz spavanje gosti imaju i doručak. Naglasila je da su aranžmane za Jahorinu, Kopaonik i Zlatibor gotovo rasprodali.

Rukovodilac poslovnice agencije “Vuković” u Prijedoru Bojana Vuković ističe da inostrane destinacije uopšte nemaju u ponudi.

– Radimo isključivo grupne aranžmane za Jahorinu i Zlatibor te jednodnevne izlete na Vlašić – rekla je Vukovićeva i dodala da zainteresovanih ima, ali da veće gužve očekuje s prvim pahuljama snijega.

Domaće planine, posebno olimpijska ljepotica, u fokusu su i Turističke organizacije RS, a vršilac dužnosti direktora Miodrag Lončarević rekao je da je prošle zime na Jahorini bilo više od 250.000 skijaša te da se dobroj sezoni nadaju i ove godine.

– Turistički vaučeri su se i te kako dobro pokazali i zbog toga i sada sa Ministarstvom trgovine i turizma RS razmatramo mogućnost ponovnog uvođenja te vrste podrške – rekao je Lončarević, naglasivši da je zimovanje za sada izvjesno samo na domaćim destinacijama, u Srpskoj konkretno na Jahorini i Kozari.

*Uslovi za ulazak turista iz BiH u pojedine zemlje

ITALIJA – zatvorena za turistička putovanja iz BiH

FRANCUSKA  – mogu ući vakcinisani “fajzerom”, “modernom” i “astra-zenekom”. Nevakcinisani ne mogu uopšte ući

NjEMAČKA  – mogu ući vakcinisani “fajzerom”, “modernom” i “astra-zenekom”. Nevakcinisani mogu ući sa testom, ali moraju u karantin

AUSTRIJA – mogu ući vakcinisani “fajzerom”, “modernom”, “astra-zenekom” te kineskim vakcinama. Nevakcinisanima potreban test

ČEŠKA – građani BiH mogu ući samo ako su vakcinisani u Srbiji

SLOVENIJA  – priznaje sve vakcine, kao i antigenski test

RUSIJA – turistička putovanja nisu dozvoljena ni za građane vakcinisane “sputnjikom”

TURSKA – priznaje vakcine ili antigenski test

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.