Eksploatacija riječnih nanosa pod lupom inspektora

Glavni republički vodni inspektor Branislav Mićić rekao je da su u ovoj godini bile pojačane kontrole eksploatacije riječnih nanosa širom Republike Srpske, što će se nastaviti i u narednoj godini.

“Očekujemo da ćemo u tim aktivnostima imati punu saradnju sa `Vodama Srpske`, kao što je to bilo i do sada. Nastaviće se i kontrola drugih privrednih društava koja u svom radu koriste ili ispuštaju vodu, kao i kontrole obveznika plaćanja vodnih naknada”, rekao je Mićić.

On je naveo da je Republička vodna inspekcija za deset mjeseci ove godine izvršila oko 700 kontrola i da su inspektori u 36 odsto slučajeva konstatovali nepravilnosti i izrekli novčane kazne u iznosu od 90.500 KM.

Prema njegovim riječima, najčešća uočena nepravilnost odnosila se na neposjedovanje vodopravnog akta.

On je dodao da se privodi kraju i kontrola zaštitnih hidrotehničkih objekata i da je, prema informacijama sa terena, stanje tih objekata zadovoljavajuće, ali će konačan izvještaj biti potpuniji početkom naredne godine.

Mićić je podsjetio da su u julu 2022. godine republički vodni inspektori zajedno sa inspektorima iz Odjeljenja za privredni kriminalitet Policijske uprave Bijeljina, na lijevoj obali rijeke Drine, nizvodno od Pavlovića mosta, izvršili uspješnu akciju kontrola zakonitosti eksploatacije šljunka.

“U okviru ove akcije inspektori su provjerili više subjekata, a o utvrđenom činjeničnom stanju obavijestili su pravosudne organe radi preduzimanja daljih mjera”, rekao je Mićić za bilten Javne ustanove “Vode Srpske”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *