Edukovati mlađe o značaju zaštite životne sredine

Ova sedmica akcije “April, mjesec čistoće” u Bijeljini posvećena je edukaciji učenika osnovnih i srednjih škola o značaju zaštite životne sredine, prirodnih resursa i reciklaži, rekla je Srni Helena Stojić iz bijeljinskog preduzeća “Komunalac”, koja drži predavanja o ovim temama.

Ona je istakla da je važno mlađe naraštaje osvijestiti kada je riječ o potrebi smanjenja upotrebe plastike i mikroplastike i njihovim štetnim efektima.

“Za nas starije je možda kasno, ali zato treba svakodnevno raditi sa djecom, ne samo kada se obilježava mjesec čistoće. Bitno je ukazivati na značaj ekološkog aktivizma, volinterskog rada, te brigu o našoj okolini”, navela je Stojićeva.

Svaka škola u okviru ovih predavanja dobije sadnice koje učenici zajedno sa predavačima zasade.

“Djeca dobro reaguju na predavanja, zainteresovana su. Sa njima se mora i treba raditi kontinuirano”, rekla je Stojićeva, uz poruku da, ako se ne promijeni svijest o zaštiti životne sredine, budući naraštaji će biti zatrpani smećem.

foto: Srna

Stojićeva je napomenula da pomoću prezentacija i kratih filmova nastoje djeci da približe značaj recikliranja, kako smanjiti količinu smeća koju proizvedi svako domaćinstvo, ukazavši da se u BiH po glavi stanovnika godišnje baci oko 83 kilograma hrane.

“Na predavanjima razgovaramo i o razdvajanju smeća – plastike, stakla, limenki, kako bi se moglo reciklirati”, rekla je ona, te dodala da razvrstavanjem pomažu onima koji skupljanjem sirovina obezbjeđuju sebi sredstva za život.

Predavanja su organizovana u okviru akcije Gradske uprave “April, mjesec čistoće”, a osim Stojićeve predavač je i Milena Petrović iz Direkcije za izgradnju i razvoj grada Bijeljine.

Predavanja su do sada održana u Osnovnoj školi /OŠ/ u Glavičicama, OŠ “Sveti Sava” u Bijeljini, a narednih dana planirana su u srednjoj školi u Janji, te bijeljinskoj OŠ “Vuk Karadžić”.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *