Dvojnim obrazovanjem brže do posla /VIDEO/

U organizaciji Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Grada Bijeljina, održan je Okrugli sto pod nazivom ”Razvoj dualnog obrazovanja u Republici Srpskoj u okviru međunarodnog projekta Erazmus+ ‘Jačanje kapaciteta u razvoju dualnog visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini’ ”. Cilj je omogućiti studentima da u privrednim subjektima prolaze praksu, kako bi nakon školovanja lakše došli do zaposlenja a sve u skladu sa potrebama tržišta rada.

Uvođenje dualnog obrazovanja opredjeljenje je i na fakultetima u Republici Srpskoj, kako bi se kroz saradnju visoko školskih ustanova, lokalnih zajednica i privrednih subjekata omogućila studentska praksa, kako bi studenti nakon školovanja brže došli do zaposlenja a sve u skladu sa potrebama tržišta rada.

Cilj nam je kaže Lalić da kreiramo partnerstvo vlasti, privrede i institucija visokog obrazovanja s ciljem unapređenja kvaliteta života građana, prvenstveno omladine. Srednje škole u Srpskoj već su prošle kroz ovaj projekat, pa su njihova iskustva dobro došla i fakultetima kako bi realizovali zacrtane ciljeve.

U Privrednoj komori Srpske podsjećaju da su na posljednjoj sjednici NS RS usvojene izmjene Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, čime je Privrednoj komori data značajnija uloga u smislu provjeravanja uslova koje poslodavci treba da ispune kako bi učenicima obezbijedili praksu.

Saradnjom Gradske uprave, fakulteta i srednjih škola u bijeljinskoj regiji zadovoljan je i gradonačelnik Mićo Mićić. Zajednički nam je kaže cilj da obrazujemo kadar koji je potreban privredi, s toga ćemo ističe Mićić omogućiti u gradskoj administraciji praksu za dvadesetak studenata.

Realizacija međunarodnog projekta Erazmus+ ‘Jačanje kapaciteta u razvoju dualnog visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini’ ”počela je prošle godine i trajaće u naredne tri godine. U toku je faza istraživanja tržišta rada, dok drugi korak podrazumijeva razmjenu iskustava sa univerzitetima u razvijenijim zemljama, kao što su Austrija, Njemačka i Španija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *