Dvanaestu godinu zaredom izabrano Predsjedništvo beba /VIDEO/

U Centru za kulturu „Semberija” održana je 12. „Konferencija beba” na kojoj je izabrano tročlano Predsjedništvo – najmlađa i najstarija beba, kao i beba sa najviše braće i sestara, a gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, osim roditeljima članova Predsjedništva, uručio je prigodne poklone i za dva para blizanaca.

Ove godine, zbog nepovoljne epidemiološke situacije izazvane virusom korona, roditelji su slali prijave za Konferenciju beba elektronskim putem, a između 60 prijavljenih, titulu najmlađe bebe ponio je Damjan Babić koji je rođen 25. juna, najstarija beba je Dunja Erak koja je na svijet došla 28. juna prošle godine, dok je Davor Stojanović, rođen 15. maja 2020. godine, beba koja ima najviše braće i sestara – njih osmoro.

Gradonačelnik Mićić istakao je ovom prilikom da je organizovanje „Konferencije beba” dobar način da se uputi zahvalnost svim mladim ljudima koji su odlučili da zasnuju ili prošire porodicu.

– Gradska uprava je za najmlađu i najstariju bebu obezbijedila kolica, a beba sa najviše braće i sestara dobila je krevetac. Ove godine su sa nama i dva para blizanaca, Jovan i Dušan Babić i Marija i Sofija Maksimović, za koje smo pripremili nosiljke, torbe, igračke i drugu opremu koja će značiti roditeljima. Ovo je najmanje što možemo da učinimo i pošaljemo jasnu poruku – da su djeca jedina prava budućnost – naveo je Mićić.

On je naglasio da Grad godinama ulaže u izgradnju infrastrukture za najmlađe, kao što su dječiji vrtići, te da finansira četvrti pokušaj vantjelesne oplodnje za mlade bračne parove.

– U planu nam je da izgradimo još jedan vrtić i on će se nalaziti između naselja Koviljuše i Intergaj, jer smo uvidjeli da tamo postoji potreba za ovakvom ustanovom – dodao je Mićić.

Zamjenik Ombudsmana za djecu Republike Srpske Jovanka Vuković ističe da se manifestacija „Konferencija beba” u Republici Srpskoj održava 21. put i da je značajno što se na ovakav način promoviše rađanje.

– Ako govorimo o dječijim pravima, najviše su ugrožena njihova lična prava, odnosno lični kontakt sa roditeljem sa kojim ne žive, a veliki problem je nasilje u porodici i vršnjačko nasilje. Kancelarija Ombudsmana za djecu u Bijeljini postoji dvije godine i imamo odličnu saradnju sa institucijama kao što je Centar za socijalni rad, te sa Gradskom upravom, školama, predškolskim ustanovama, sve sa ciljem pronalaženja najkraćeg i najboljeg načina rješavanja problema sa kojima se najmlađi susreću – rekla je Vukovićeva.

Đorđe Babić, otac blizanaca Dušana i Jovana, istakao je da je roditeljstvo osjećaj koji ne može da opiše i da svakom mladom čovjeku želi da se ostvari kao roditelj.

– Naše bebe su rođene 5. juna i za nekoliko dana će biti stari mjesec. Polako se privikavamo na nove obaveze, prilagođavamo se novom životnom tempu, ali to su sve „slatke muke” – poručio je Babić.

Nakon proglašenja Predsjedništva beba i uručenja poklona, prigodan program izveli su mališani Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj”. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *