Druga nedjelja na barikadama – “Lazar” i “Miloš” na dva kilometra od Jarinja /VIDEO/

Na sjeveru Kosova nema nagovještaja skorog rješenja. Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice ROSU,a zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtjevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije. Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška-Leposavić i Ribariće – Zubin Potok. Jutros su i pripadnici Vojske Srbije krenuli put Jarinja,a na administrativni prelaz stigli su i vojnici KFOR-a.

Osmi je dan krize, već tri dana sjever Kosova nadlijetali su i ratne vazduhoplovne snage bezbjednosti Srbije. Viđeni su prvo naleti borbenih helikoptera, naleti orlova i “migova 29”. Prostor je nadlijetao i helikopter Kfora. Jutros su i pripadnici Vojske Srbije krenuli put Jarinja. Trenutno su tu četiri oklopna vozila koja su od administrativne linije udaljena manje od dva kilometra.

“Srbija je samo podigla gotovost“, kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je gostujući na televiziji Pink gdje je govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji i ponovio da je dao rok NATO savezu da reaguje i rekao da Srbija nije ušla na teritorij Kosova, zato što od Kumanovskog sporazuma nema pravo da to učini. Vučić je poručio da Srbija s trupama neće ući na Kosovo i Metohiju jer želi da se sve riješi mirnim putem.

Na Jarinje su stigli danas i vojnici KFOR-a. Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da nije obaviješten da će danas Kfor intervenisati na sjeveru KiM. Albanski predsjednik Edi Rama, došao je u posjetu Kosovu i Metohiji, te kazao da nije razgovarao sa predsjednikom Srbije povodom dešavanja na sjeveru pokrajine. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uoči samite EU o Zapadnom Blakanu posjetiće Kosovo 29. septembra. Da u ovom trenutku nema ništa dobro da kaže o ponašanju Evropske unije koja je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, poručila je danas premijerka Srbije  Ana Brnabić.

U posjeti Kosovu i Metohiji bili su juče i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Sa njima je bio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko. On je otvoreno kritikovao EU.

Gabrijel Eskobar, zamjenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja američkog Stajt departmenta, naredne sedmice doputovaće u Brisel kako bi sa evropskim partnerima razmotrio trenutnu situaciju na Kosovu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa. Takođe, sa istog mjesta je naglašeno da SAD podržavaju ponudu EU da u predstojećoj sedmici Brisel bude domaćin nastavka dijaloga i pozivaju Beograd i Prištinu ‘da se ponovo angažuju otvoreno, ozbiljno i što prije..

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.