Drastično pogoršana krvna slika generala Mladića

Postoje indicije da se krvna slika generala Ratka Mladića, koji je nedavno operisan u Hagu, drastično pogoršala, čak toliko da je možda i životno ugrožen, rekao je njegov sin Darko Mladić.

“Nemamo još zvaničnu medicinsku dokumentaciju o tome, ali je informacija nesporna. Krvna slika mu je gora nego ikada”, rekao je Darko Mladić za “Večernje novosti”.

On kaže da je generalu krvna slika značajno lošija i od one koju je imao krajem marta poslije operacije debelog crijeva, kada je bila baš loša.

“Nije nam jasno šta se dešava, jer je pritvorska medicinska služba sve vreme tvrdila da ima pozitivan trend posle operacije i da mu se stanje sa krvnom slikom poboljšava”, rekao je Darko Mladić.

On je napomenuo da odbrani i dalje iz Haga ne dostavljaju redovno generalovu zdravstvenu dokumentaciju i da imaju samo stare nalaze koje su dobili početkom aprila.

“Na osnovu tih rezlutata, naši lekari smatraju da je Ratku neophodna transfuzija krvi, ali mu je doktori tamo nisu davali. Nemamo nikakve informacije ni da li su mu davali lekove protiv anemije, iako mu konstantno već mesecima krvna slika nije dobra. Gvožđe mu je strahovito nisko”, naveo je Darko.

On je istakao da je odbrani rečeno da je operacija uklanjanja beningnog tumora sa debelog crijeva hirurški dobro urađena.

“Međutim, mi ne vidimo nikakvo poboljšanje po tom pitanju u odnosu na pre. A operacija je isforsirana i urađena usred epidemije virusa korona sa velikim rizikom i zbog virusa, ali i zbog njegove loše krve slike”, rekao je generalov sin.

S druge strane, naveo je on, general se zbog malaksalosti već duže vrijeme slabije kreće, sa porodicom se svakodnevno čuje, ali nikada ne govori kako se osjeća.

“Ne kaže ni dobro sam, ni nisam dobro. Na tu temu moraš da mu čupaš reči, pa onda zna da se našali da je kao staro gvožđe. Kad pozove voli da priča sa decom /unucima/ o porodičnim stvarima”, dodao je Darko.

On je naveo da je sud, iako je generalovo stanje daleko od dobrog, odredio da se sredinom juna održi javna rasprava po žalbama na prvostepenu presudu.

“Čudna nam je ta ideja da se postupak nastavi, a da se zbog epidemije nije sve vratilo u normalu. U Holandiji su na snazi razne restrikcije”, rekao je Darko.

On je dodao da general još nema nikakav kontakt sa svojim advokatima i da niko još ne može da uđe u zatvorski kompleks, da ga posjeti u pritovru i radi sa njim na pripremi žalbe.

Darko Mladić je rekao da pravni tim priprema neke formalne stvari i dio koji mogu da spreme bez generala, ali za suštinu odbrane potrebno je da imaju sa njim redovne radne sastanke.

“Sad treba da počne suđenje, a on tri meseca nije imao mogućnost da se sretne sa advokatima”, dodao je generalov sin.

On je naveo da sud još nije donio odluku o zahtjevu odbrane od prije tri mjeseca da se formiraju dva ljekarska tima koji će da utvrde da li je general uopšte sposoban da učestvuje u nastavku suđenja, s obzirom na to da su u svojim izvještajima neki holandski ljekari kontantovali da Ratko Mladić ima problema sa spoznajnim kapacitetima.

Haški tribunal izrekao je u novembru 2017. godine prvostepenu presudu generalu i ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću i osudio ga na doživotnu kaznu za navodne ratne zločine u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *