Domovi zdravlja prijavili 3.637 akutnih respiratornih infekcija

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj prijavili su u prvoj sedmici ove godine 3.637 akutnih respiratornih infekcija i registrovano je 1.950 oboljenja sličnih gripu, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.

Prema podacima Instituta, bolnice u Republici Srpskoj od 2. do 8. januara prijavile su 41 lice oboljelo od teške akutne respiratorne infekcije, i to 25 u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske, osam u Opštoj bolnici Gradiška, te po četiri u opštim bolnicama Nevesinje i Trebinje.

U saopštenju se navodi da je riječ o slučajevima koji podrazumijevaju hospitalizovane kod kojih je isključeno oboljenje kovid 19.

Iz Instituta dodaju da su od početka sezone 2022/2023, odnosno od oktobra prošle godine, najveću učestalost prijavljenih oboljenja sličnih gripu imale regije Istočno Sarajevo i Foča, a najmanju Bijeljina i Zvornik, dok je najviše slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija prijavljeno u bolnicama Gradiška i Trebinje.

Kada je riječ o starosnoj zastupljenosti, u Institutu za javno zdravstvo kažu da je najveći broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu u uzrasnoj grupi od pet do 14 godina, dok je najviše teških akutnih respiratornih infekcija u uzrasnoj grupi od novorođenčadi do četiri godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *