Domaća paprika teško stiže u tegle

Povrtari u Semberiji i drugim krajevima Srpske uprkos suši zadovoljni su prinosom i kvalitetom paprika, ali će se one ipak teško naći u zimnici, jer prerađivači zbog nedostatka ambalaže kupuju “dozirano”, a plasman koči i preveliki uvoz.

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastalo kaže da je najveći problem u povrtarstvu upravo uvoz.

– U vrijeme branja naše paprike, kada je ona najbolja i najkvalitetnija, mi se suočavamo za velikim prilivom paprika iz uvoza. On koči plasman naše domaće paprike, koju ne možemo prodati, a ona, kada se ne proda, izgubi na vrijednosti i kvalitetu – rekao je Mastalo.

Proizvođač roge paprike Duško Stojanović iz Crnjelova kod Bijeljine, koji uzgaja paprike na oko 13.000 kvadrata u plastenicima, kaže da je prinos zadovoljavajući.

– Naša cijena je ostala ista kao i prije tri godine. Na plantaži one idu od 1,20 do 1,60 KM po kilogramu – rekao je Stojanović.

Kaže da bi cijena sada trebalo da bude tri marke po kilogramu da bi se isplatila ulaganja.

 – To je neizvodljivo, jer nema ko ni po ovim cijenama da kupuje. Jednostavno, kupovna moć je oslabila. Ljudi sve pomalo kupuju za zimnicu, a pojavljuju se već i uvozne paprike, što nam otežava plasman naše robe na tržištu – kazao je Stojanović.

Povrtar iz sela Donje Crnjelovo nadomak Bijeljine Darko Zarić, koji dvije sorte paprika uzgaja u 33 plastenika, a na otvorenom na 3,5 dunuma, rekao je za “Glas” da je uprkos suši zadovoljan prinosom i kvalitetom plasteničke paprike, dok ona na njivama zbog visokih temperatura ima određenih oštećenja.

– Plasteničku papriku proizvodim za prodaju u marketima i cijena je ista kao i svake godine. Na pijacama kilogram paprike u prosjeku košta oko marku, dok one za preradu idu do 0,70 KM – rekao je Zarić.

Da kvalitet nije pod znakom pitanja, potvrđuju i prerađivači. Kažu da su ove godine otkupili onolike količine koliko su imali ambalaže, jer se teško nabavlja, što im otežava poslovanje.

– Sa problemima zbog nedostatka ambalaže bore se u čitavom svijetu i na to, nažalost, ne možemo da utičemo. Zato proizvodimo u skladu sa pripremljenom ambalažom i otkupljujemo količine na osnovu toga – rekao je direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović. Kaže da je sve što je bilo u proizvodnom procesu ove godine stiglo od domaćih poljoprivrednih proizvođača.

– Svaki dan neko od njih dovozi papriku, koja je ove godine izuzetno dobrog kvaliteta, a podigli smo i otkupnu cijenu u odnosu na prošlu godinu i sada je 0,80 KM plus PDV – rekao je Filipović.

Zamjenik direktora u firmi “Tanasić” iz Bijeljine Nemanja Tanasić kaže da od domaćih proizvođača otkupljuju žute paprike.

– Crvenih paprika kod nas nema dovoljno na tržištu, pa smo primorani na uvoz i nabavljamo ih iz Srbije – rekao je Tanasić. Dodao je da je otkupna cijena viša nego lani.

– Cijena naših finalnih proizvoda je otišla gore za 30 odsto, a do kraja godine neće biti novih poskupljenja – kazao je Tanasić.

Troškovi

Povrtari ističu da su troškovi ulaganja i repromaterijala za proizvodnju paprike ove sezone bili i do tri puta veći u odnosu na prethodne godine.

– Prije je cijena paprike pokrivala te troškove, ali je sada situacija drugačija – kaže Duško Stojanović.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *