Dogovoreno formiranje energetskog tržišta Zapadnog Balkana /VIDEO/

Idemo na formiranje regionalnog tržišta, jedni drugima možemo mnogo da pomognemo i samo zajednički možemo da obezbijedimo budućnost, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon regionalne konferencije “Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na zapadnom Balkanu”.

Mi radimo sa Norvežanima i dobili smo od njih preporuke šta kao Srbija moramo da uradimo. Dobili smo kratkoročne, srednjoročne i dugoročne prioritete. Ogroman je nivo investicija koje će morati da budu u energetiku, samo u zavisnosti od izvora od 17 do 32 milijarde evra u godinama pred nama da bismo mogli da opstanemo i imamo dovoljno gasa, struje i nafte – naglasio je predsjednik Srbije.

Istakao je da će to biti novi razlog rasta, jer to je i jedna prilika uz sve probleme sa kojima se suočava region. Postojeće kapacitete u BiH treba modernizovati, ali zadržati u državnom vlasništvu. Mi smo u regionu, zajedno sa Srbijom, pokrenuli prvu ozbiljnu investiciju koja predstavlja zajedničku izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, kaže Zoran Tegeltija.

Moramo da regionalizujemo naša tržišta i kada je riječ o energetici, moramo da idemo izvan granica – kaže premijer Albanije Edi Rama.

Fokus Vlade Sjeverne Makedonije je na proizvodnji energije i hrane. Nijedna zemlja ne može sama od sebe da riješi probleme, kaže premijer Sjeverne Makedonije.

Obnovljivi izvori energije od posebnog su značaja za Crnu Goru koja želi da se brendira kao zelena destinacija i kojoj je dominatan udio BDP-a od turizma, podsjeća premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Predsjednik Srbije je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je juče, na 15 stepeni, u Srbiji potrošeno 11 miliona kubnih metara gasa.

Naši napori da nađemo neko rješenje po pitanju klimatskih promjena je nešto što nastavljamo da radimo, poručio je zamjenik ministra energetike i specijalni izaslanik premijera Kraljevine Norveške.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *