Dogodilo se na današnji dan – 7. januar

Danas je utorak, 7. januar, sedmi dan 2020. godine. Do kraja godine ima 359 dana.

1536. – Umrla engleska kraljica španskog porijekla Katarina Aragonska, prva od šest žena engleskog kralja Henrija Osmog.

1537. – Ubijen poglavar Firence Alesandro de Mediči, koga je naslijedio Kozmo de Mediči, veliki vojvoda toskanski, bankar i mecena naučnika i umjetnika.

1598. – Na ruski tron stupio Boris Godunov, poslije smrti Fjodora Prvog, posljednjeg cara iz dinastije Rjurikoviča.

1610. – Italijanski astronom i matematičar Galileo Galilej otkrio Jupiterove mjesece Io, Evropu, Ganimed i Kalisto.

1785. – Džon Džefris i Žan Pjer Blanšar prvi preletjeli kanal La Manš balonom punjenim toplim vazduhom.

Džordž Vašington pobijedio na prvim izborima

1789. – Na prvim predsjedničkim izborima u SAD pobijedio vođa iz rata za nezavisnost Džordž Vašington. Ponovo izabran 1792, a 1796. odbio da se kandiduje.

1807. – Velika Britanija proglasila blokadu Francuske i zemalja saveznica francuskog cara Napoleona Prvog Bonaparte. U ekonomskom ratu deblji kraj je izvukla Francuska, čija je mornarica nekoliko puta poražena, pa nije mogla da probije obruč britanskih brodova.

Rođen Milovan Glišić

1847. – Rođen srpski pisac Milovan Glišić, jedan od začetnika realizma u srpskoj književnosti. Studirao je u Beogradu tehniku i filozofiju, zatim uređivao novine i bavio se pozorišnom dramaturgijom. Napisao je tridesetak pripovijedaka, dvije komedije i prevodio je s francuskog i ruskog jezika, uključujući “Rat i mir” Lava Tolstoja. Opisivao je život sela u Srbiji pritisnutog birokratijom i zelenašima. Napoznatija Glišićeva djela: pripovijetke “Glava šećera”, “Roga”, “Redak zver”, “Šilo za ognjilo”, “Prva brazda”, pozorišni komad “Dva cvancika”, komedija “Podvala”.

1872. – Izašao prvi srpski pozorišni list “Pozorište”, koji je pokrenulo Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. List je izlazio do 1908.

1887. – Objavljen prvi članak o željeznicama na srpskom jeziku – uvodnik u “Serbskom narodnom listu” pod naslovom “Gvozdeni put i parovoz”.

1895. – Koreja proglasila nezavisnost od Kine.

1909. – U Beogradu počela prva balkanska konferencija socijaldemokratskih partija i radničkih pokreta Srbije, Crne Gore, Makedonije, Turske, Hrvatske i Slavonije, Slovenije, BiH i Rumunije.

1927. – Uspostavljena redovna transatlantska telefonska veza između Londona i Njujorka.

1932. – Umro francuski političar Andre Mažino, ministar rata od 1922. do 1924. i od 1929. do smrti 1932, po kojem je nazvana utvrđena linija na istoku Francuske, građena od 1927. do 1936.

Umro Nikola Tesla

1943. – Umro srpski fizičar i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji svjetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac “novog tehničkog poretka”, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehničkog razvoja ljudskog roda u 20. vijeku. Pronašao je obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika, bez kojih bi bila nezamisliva tehnička civilizacija, pogotovo prenos električne energije. Pionir je i radio-tehnike, bežične telegrafije, radara. Njegov polifazni sistem naizmjeničnih struja pokazao je vrijednost na prvoj hidrocentrali na slapovima Nijagare.

Patentirao je oko 700 pronalazaka u oblasti naizmjenične struje, telekomunikacija, akustike i mašinstva, od kojih su mnogi našli široku primjenu. Poslije okončanja studija elektrotehnike u Gracu i kraćeg stažiranja u Budimpešti i Parizu odselio je u SAD, čiji je državljanin postao 1884, ali je sve do smrti, na pravoslavni Božić u Njujorku, održavao bliske kontakte s otadžbinom. U SAD je, proniknuvši u tajne oscilatornih kretanja elektriciteta i materije, ostvario najveće naučne poduhvate. Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za mjerenje visokog napona je dobila Teslino ime, kojim je nazvana i jedinica jačine magnetnog polja. Rođen je kao četvrto dijete Milutina i Đuke Tesle u svešteničkoj pravoslavnoj porodici u srpskom selu Smiljan kod Gospića u Lici.

U SAD izrađena hidrogenska bomb

1953. – Američki predsjednik Hari Truman saopštio da je u SAD izrađena hidrogenska bomba.

1972. – Indija se suprotstavila pritisku SAD i uspostavila pune diplomatske odnose s Kinom.

1979. – Kambodžanski pobunjenici, uz pomoć vijetnamskih snaga, zauzeli Pnom Pen i srušili vladu Crvenih Kmera Pola Pota, tokom čije je strahovlade od aprila 1975. u Kambodži ubijeno između milion i dva miliona ljudi.

1984. – Umro francuski fizičar Alfred Kastler, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1966. .

1989. – Umro japanski car Hirohito, koji je vladao od 1921, kad je kao regent zamjenjivao oboljelog oca, a 1926. je krunisan.

1997. – U Alžiru, od eksplozije bombe koju su u autobus podmetnuli islamski teroristi, poginulo najmanje 13 i ranjeno oko sto ljudi.

1999. – U američkom Senatu otvoreno suđenje u okviru postupka impičmenta predsjedniku SAD Bilu Klintonu, prvo poslije više od 130 godina protiv vladajućeg šefa države.

2007. – Makedonska policija zaplijenila oko 400 kilograma kokaina u vrijednosti od 40 miliona evra.

2015. – U terorističkom napadu na redakciju satiričnog lista Šarli ebdo (Charlie Hebdo) dvojica maskiranih naoružanih napadača ubila 12 ljudi, uključujući desetoro zaposlenih i dva policajca, a ranila 11 drugih osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *