Dogodilo se na današnji dan – 26. decembar

Danas je utorak, 26. decembar, 360 dan 2017. godine. Do kraja godine ima pet dana.

1716. – Rođen engleski pisac Tomas Grej. Pjesnik klasicističke škole, koga ljubav prema prirodi, dubina osjećanja i simpatije za običnog čovjeka čine pretečom romantizma.

1734. – Rođen engleski slikar Džordž Romni, jedan od najvećih evropskih portretista 18. vijeka. Slikao je i istorijske kompozicije.

1792. – Rođen engleski pronalazač i matematičar Čarls Bebidž, “otac” modernih kompjutera.

1805. – U Požunu (Bratislava) Francuska i Austrija sklopile mir, poslije pobjede vojske francuskog cara Napoleona Prvog u bici kod Austerlica nad austrijskim i ruskim trupama.

1825. – U Sankt Peterburgu se na dan polaganja zakletve novom caru Nikolaju Prvom pobunili neki pukovi i zatražili donošenje ustava, ali je pobuna, poznata kao Dekabristički ustanak, odmah ugušena.

1883. – Rođen francuski slikar Moris Utrilo, koji je bio samouk, izuzimajući najneophodnija uputstva majke – slikara Sizan Valadon.

1890. – Umro njemački arheolog Hajnrih Šliman, koji je 1868. otkrio Troju, koristeći se podacima iz Homerovih spjevova “Ilijada” i “Odiseja”.

1891. – Rođen američki pisac Henri Miler, koji je strasno osporavao društvene konvencije i veličao seks i umjetnost.

Rođen Mao Ce Tung

1893. – Rođen kineski revolucionar i državnik Mao Ce Tung. Jedan od osnivača Komunističke partije Kine, koji je 1949. u Pekingu proglasio Narodnu Republiku Kinu. Prve jedinice Crvene armije stvorio je s Ču Deom 1931, a šef partije postao je 1935. U oktobru 1934. s Čuom je otpočeo “Dugi marš” svojih jedinica, što se pokazalo odlučujućim u građanskom ratu protiv pristalica Čang Kaj Šeka i u borbama s japanskom okupacionom armijom. Suočen s unutrašnjim teškoćama, krajem pedesetih godina 20. vijeka priklonio se diktatorskim metodama vladavine i dogmatsko-sektaškoj politici koja je kulminirala u tzv. “Kulturnoj revoluciji” šezdesetih godina, što je imalo razorne posljedice za kinesko društvo.

1898. – Pjer i Marija Kiri otkrili prvi radioaktivni hemijski element i nazvali ga radijum. Prema kojem je i pojava radioaktivnosti dobila ime.

1908. – Amerikanac afričkog porijekla Džek Džonson pobjedom nad Kanađaninom Tomijem Barnsom postao prvi crni bokser prvak svijeta u teškoj kategoriji.

1924. – Državnim udarom uz pomoć jugoslovenskih graničnih jedinica vlast u Albaniji preuzeo Ahmed Zogu, zbacivši vladu Fana Nolija. Z

1941. – Suočen s napredovanjem japanskih snaga u Drugom svjetskom ratu ka Manili, američki general Daglas Mekartur proglasio je filipinsku prijestonicu “otvorenim gradom”.

1943. – Britanska mornarica u Drugom svjetskom ratu potopila “Šarnhorst”, posljednji veliki njemački bojni brod.

1971. – Izražavajući ogorčenje američkom ratnom avanturom u Vijetnamu, 16 američkih ratnih vetarana Vijetnamskog rata okupiralo Statuu slobode u njujorškoj luci.

Umro Hari Truman

1972. – Umro bivši predsjednik SAD Hari Truman. Koji je poslije smrti Frenklina Ruzevelta u aprilu 1945. postao šef države i ostao na tom položaju do 1953. U Drugom svjetskom ratu u avgustu 1945. naredio je bacanje atomskih bombi na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki, koje su usmrtile više od 150.000 civila, mada za to nije bilo vojnih razloga, počinivši najveći pojedinačni ratni zločin u istoriji čovječanstva. Objavio je 1947. doktrinu o vojnoj i ekonomskoj pomoći zemljama “ugroženim komunističkim pokretima” i tako podstakao “hladni rat”, vojno upleo SAD 1950. u korejski sukob i započeo program izgradnje vojnih baza i remilitarizacije Zapadne Njemačke. Vlada SAD je 1951. od “Maršalovog plana” i “Trumanove doktrine” sačinila plan ekspanzije Zapada i osnivanja agresivnih vojnih paktova. Tada su doneseni i propisi koji su u SAD onemogućili sindikalno organizovanje radnika, a njegovu vladavinu obilježila je i desničarska histerija, predvođena republikanskim senatorom DŽozefom Makartijem.

1975. – Letom na liniji Moskva – Alma Ata “TU-144” postao prvi supersonični avion u svijetu u redovnom saobraćaju.

1989. – Rumunski Front nacionalnog spasa imenovao novu vladu, na čijem čelu je bio Jon Ilijesku, dan poslije strijeljanja diktatora Čaušeskua.

1994. – Napadom komandosa na oteti francuski putnički avion na aerodromu u Marseju oslobođeno 239 putnika i članova posade koje su alžirski islamski teroristi držali kao taoce poslije otmice 24. decembra u Alžiru. Komandosi su ubili sve teroriste – njih četvoricu.

2003. – U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale koji je pogodio iranski grad Bam, poginulo je oko 50.000 ljudi.

2004. – Više od 230.000 ljudi poginulo u južnoj Aziji (Malezija, Indija, Bangladeš, Šri Lanka, Tajland, Indonezija, Maldivi, Somalija, Tanzanija, Sejšeli, Mjanmar, Kenija i Madagaskar) u toku katastrofalnog naleta cunamija, poslije najjačeg zemljotresa u svijetu u posljednjih 40 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *