Dodijeljeno po 8.000 KM za pokretanje malih biznisa /VIDEO/

Deset učesnika projekta pod nazivom „(Na)uči i (za)radi” dobilo je iz budžeta Grada Bijeljina po 8.000 KM za registraciju i pokretanje sopstvenog biznisa, odnosno osnivanje preduzeća i zapošljavanje, nakon što su njihovi biznis-planovi ocijenjeni od stručne komisije kao najbolji.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić ističe da je 28 pojedinaca koji su registrovani kao aktivni tražioci posla na spisku Zavoda za zapošljavanje podnijelo prijave za učešće u projektu, a 21 polaznik završio je preduzetničku obuku.

– Njih 18 dostavilo je biznis-planove, a komisija sastavljena od pet članova, inače partnera projekta, izabrala je 10 najboljih ideja. Riječ je o nastavku težnje Gradske uprave da jača preduzetništvo i smanji nezaposlenost na području Semberije – naveo je Mićić.

On je istakao da će bespovratna sredstva koja je dodijelio Grad biti dovoljna za prve poslovne korake i da se nada da će u budućnosti male preduzetničke radnje prerasti u ozbiljne kompanije.

– Sve ovo činimo sa ciljem da razvijamo privredni potencijal Grada Bijeljina i zaposlimo što više ljudi. Želimo i da obučimo mlade za rad u privredi i omogućimo im zaposlenje odmah nakon završetka školovanja. Potvrda naših nastojanja je i skori početak izgradnje radionica pri Tehničkoj školi, što pokazuje da se trudimo i pratimo potrebe tržišta – naglasio je Gradonačelnik Bijeljine.

Šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović pojasnila je da su partneri projekta „(Na)uči i (za)radi” bili Privredna komora Republike Srpske, Zavod za zapošljavanje, Fakultet poslovne ekonomije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i privatno preduzeće „Mega drvo”.

– Drago mi je što se polovina odobrenih biznis-planova odnosi na proizvodnu djelatnost, kao što su izrada namještaja, proizvodnja košnica, pokretanje poljoprivrednih gazdinstava. Nadam se da će ovi ljudi, uz pomoć i mentorstvo partnera projekta, uspjeti da ostvare svoje ideje – navela je Todorovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *