Dobrovoljno osiguranje i osiguranje poljoprivrednika u 2024. godini

Fond penzijsko-invalidskog osiguranja /PIO/ Republike Srpske saopštio je da je iznos od 215 KM minimalna mjesečna obaveza osiguranika u dobrovoljnom osiguranju, a 107,5 KM za lica koja obavljaju poljoprivrednu djelatnost u komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima.

U saopštenju podsjećaju da se lice, koje nema obavezno osiguranje, može osigurati na dobrovoljno osiguranje pod uslovima da ima prebivalište na teritoriji Republike Srpske ili Brčko distrikta, da ima opštu zdravstvenu sposobnost i ako je starije od 15 godina i mlađe od 65 godina života.

“Status osiguranika u dobrovoljnom osiguranju stiče se podnošenjem zahtjeva, a utvrđuje ga Fond PIO svojim rješenjem”, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda navode da je u Republici Srpskoj 31. decembra 2023. bio 1.291 aktivan osiguranik u dobrovoljnom osiguranju, odnosno bilo ih je 182 više nego na kraju 2022. godine.

Osnovicu za obračun doprinosa za poljoprivrednike u 2024. godini predstavlja 30 odsto prosječne bruto plate u Srpskoj za prethodnu godinu, a iznos od 107,50 KM predstavlja minimalnu mjesečnu obavezu poljoprivrednika komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u ovoj godini.

Njih u matičnoj evidenciji 31. decembra 2023. bilo je 1.988 aktivnih, što je za 283 više nego u 2022. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *