Do novih mašina iz Mađarske uz minimalna ulaganja

Da poljoprivrednici i prerađivači u Srpskoj i Brčko distriktu žele da osavremene proizvodnju, pokazuje podatak da je na ovogodišnji poziv za podsticaje vlade Mađarske za nabavku mašina, opreme i alata stiglo 1.579 prijava, gotovo duplo više nego lani.

U Fondaciji za održivi razvoj “Progresus”, koja je zadužena za realizaciju Programa podrške vlade Mađarske poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu, istakli su za “Glas Srpske” da su poljoprivrednici aplicirali za podršku tešku oko 24 miliona evra.

Rok za podnošenje prijava na ovaj poziv bio je 4. novembar, a rang-lista poljoprivrednika i prerađivača kojima su odobrena bespovratna sredstva biće, kako su naveli u Fondaciji, objavljena u prvom kvartalu 2024. godine.

– Vladalo je veliko interesovanje poljoprivrednika za nabavku mehanizacije u odnosu na prethodni put, kada je mnogima gotovo nemoguće zvučalo da će za te namjene dobiti do 70 odsto bespovratnih sredstava. Međutim, nakon što su se uvjerili da je Fondacija u prvom krugu novac za mehanizaciju isplatila u rekordnom roku, mnogi su odlučili da ne propuste drugu šansu – rekli su u Fondaciji.

Problema je, kažu, i ove godine bilo prilikom popunjavanja onlajn aplikacija, ali veliku podršku i pomoć pružila im je savjetodavna služba resornog ministarstva.

– Od 804 prijave, koliko je stiglo na prethodnom pozivu,  ugovor je potpisan sa oko 650 poljoprivrednih proizvođača. Neki su u posljednjem trenutku iz nekog razloga odustali od nabavke mašina, tako da oni koji su aplicirali ovaj put, bez obzira na veliki broj pristiglih prijava, ne treba da brinu, važno je da ispunjavaju uslove – objasnili su u Fondaciji.

Novu priliku nije želio da propusti ni Mišo Maljčić iz Gradiške koji se bavi zemljoradnjom i uzgojem svinja. On je istakao za “Glas Srpske” da će zahvaljujući ovom programu dobiti dvije mašine.

– Aplicirao sam za prikolicu od 16 tona za žito i jedan podrivač sa pet radnih tijela. Riječ je o priključku za traktor, jako korisnom oruđu, koji se koristi u obradi tla za prozračivanje zemlje te rješavanje zaostalog korijenja drveća i korova. Ukupna vrijednost ove dvije mašine je 69.000 maraka, ali zahvaljujući programu sve će me koštati nekih 25.000 KM – kazao je Maljčić.

Dodao je da mu ovaj vid pomoći mnogo znači, jer za iznos kojim učestvuje, kaže, ne bi mogao kupiti ni jednu polovnu mašinu.

Drugu šansu da nabavi novu opremu nije želio da propusti ni pčelar Obrad Ninković iz Trebinja koji je naručio laserski otklapač saća, zatim homogenizator od 200 kilograma sa mješačem i grijačem, te pokretna kolica, za šta treba da izdvoji oko 4.000 maraka, odnosno 30 odsto od ukupne vrijednosti.

– Ovo je idealna prilika da povoljno nabavim nedostajuću opremu koja je jako kvalitetna, u što sam se uvjerio na prošlogodišnjoj prezentaciji. Kad preračunam koliko novca dajem i kakvu opremu dobijam, prezadovoljan sam – rekao je Ninković, koji sticajem okolnosti prošle godine nije stigao na vrijeme da se prijavi.

Misija

O dodjeli pomoći poljoprivrednicima u Srpskoj dogovorili su se 2021. godine premijer Mađarske Viktor Orban i tadašnji srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Cilj misije je jačanje privrednih odnosa između dvije zemlje kroz povećanje efikasnosti i konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača i prerađivača, razvoj tehnologije proizvodnje, unapređenje korišćenja kapaciteta i upravljanja resursima te poboljšanje uslova održivosti i poslovanja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *