Dnevni centar – Omogućiti resocijalizaciju i sekundarnu rehabilitaciju djece /VIDEO/

Bijeljina je nedavno dobila savremeni Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju, koji bi djeci trebao omogućiti resocijalizaciju i sekundarnu rehabilitaciju, te da bi uz pomoć stručnjaka njima i njihovim roditeljima bila omogućena lakša svakodnevica. Sa djecom trenutno rade psiholozi i defektolozi, a mi smo posjetili Centar da  bi vidjeli na koji način rade sa djecom i da li su se mališani već navikli na novi ambijent u kojem sada svakodevno provode vrijeme.

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u okviru Centra za socijalni rad u Bijeljini zvanično je otvorio vrata za prve mališane 10. februara. Za djecu sa smetnjama u razvoju ovo je jedan veliki napredak, kako za njih tako i za njihove roditelje, smatraju zaposleni. Djeca će ovdje moći da se dodatno socijalizuju i druže sa vršnjacima, odnosno da izađu iz svoja četiri zida na koja su navikli.

Poseban akcenat stavljen je na rad sa djecom da se mogu samostalno brinuti za sebe, što je i jedno od najvećih očekivanja roditelja koja dovode djecu u Dnevni centar.

Koliko je bitna podrška i rad sa stručnim licima, kada je riječ o djeci sa smetnjama u razvoju, najbolje je na svojoj koži osjetila Slavena Rajić koja je i sama osoba s invaliditetom, a koja se tokom odrastanja često susretala sa predrasudama okoline. Slaveni je sa 14 mjeseci dijagnostikovan blaži oblik cerebralne paralize. Ona je danas diplomirani psiholog, majka i supruga.

Slavena je bila jača i upornija od svake bolesti i kao takva najbolji je primjer i motivacija roditeljima i djeci sa kojom radi u Dnevnom centru.

U dnevnom centru ima mjesta za ukupno 30 djece. Budući da je centar otvoren u uslovima pandemije, za početak je krenulo osmoro djece, a još desetoro ih čeka na prijem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *