Dnevni centar JU Centra za socijalni rad obilježio Međunarodni dana osoba sa invaliditetom /VIDEO/

U prostorijama Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, koji djeluje u sklopu Centra za socijalni rad Bijeljina, danas je obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.  Tim povodom pripremljeni su adekvatni sadržaji. U Dnevnom centru trenutno boravi 24 djece.

Odnos prema djeci sa smetnjama u razvoju mijenjao se kroz godine uporedo s razvojem društva i nauke. Kao i svoj ostaloj djeci, tako i djeci s poteškoćama u razvoju UN-ova deklaracija o pravima djeteta garantuje pravo na bezbrižno djetinjstvo, obrazovanje i prihvatanje, no u kojoj mjeri će ta prava moći biti iskorištena i realizovana zavisi od državnih zakonodavnih sistema ali i kompletnog društva. U Bijeljini je još u novembru 2020. godine počeo sa radom Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju.

Otvaranjem Dnevnog centra korisnici su dobili najsavremenije uslove za brigu, zdravstvenu njegu i stručnu podršku. U Dnevnom centru trenutno borave 24 korisnika.

U prostorijama Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, koji djeluje u sklopu Centra za socijalni rad Bijeljina, danas je obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. 

Prilikom pružanja inkluzivnih usluga i kvalitetnog obrazovanja neophodno je konsultovati osobe sa invaliditetom i njihove porodice, te uzeti u obzir čitav spektar invaliditeta, kao i specifične potrebe djece i njihovih porodica. Status djece sa smetnjama u razvoju se kroz rad Dnevnog centra konstantno unapređuje.

Nedavno je uređeno i dvorišta Centra za socijalni rad, oko kojeg je postavljena ograda i brojni sadržaji i rekviziti prilagođeni za rad sa djecom koja borave u Dnevnom centru za djecu sa smetnjama u razvoju. Projekat je bio vrijedan 100.000 konvertibilnih maraka, od čega su po 50.000 izdvojili Grad Bijeljina i Centar za socijalni rad.

Sa djecom koja su korisnici Dnevnog centra mnogo se i posvećeno radi, što je od velikog značaja za njihovu socijalizaciju i svaki drugi vid napredovanja, podsjeća direktor Centra za socijalni rad u sklopu kojeg i djeluje i ovaj Dnevni centar.

Briga za najmlađe mora biti prioritet, kaže šef kabineta gradonačelnika Bijeljine i ističe značaj postojanja ovog Dnevnog centra koji će u svakom smislu zahtijevati razvojnu podršku u budućnosti.

Dnevni centar raspolaže sa prostorijama opremljenim najsavremenijim didaktičkim sredstvima, kao i dovoljnim brojem stručnog kadra.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *