Đorđević: Toplotni talas narednih desetak dana

Toplotni talas u Republici Srpskoj trajaće narednih desetak dana, sredinom sljedeće sedmice biće još toplije, a temperatura vazduha bi mogla da dostigne i 42 stepena, izjavila je Srni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević.

Đorđevićeva je rekla da će u narednim danima temperatura vazduha biti 34, 35, pa sve do 40 stepeni Celzijusovih, a do njenog pada moglo bi da dođe oko 21, 22. jula.

“Temperatura vazduha bi oko 16, 17. jula mogla ići i do 42 stepena, dok bi od 19. jula maksimalna temperatura mogla biti od 31 do 37, 38 stepeni Celzijusovih”, istakla je Đorđevićeva.

Ona je navela da je Mostar juče, gdje je izmjereno više od 40 stepeni Celzijusovih, bio jedan od najtoplijih gradova na Balkanu, dok je u pojedinim gradovima u Sjevernoj Makedoniji izmjereno iznad 41 stepen.

“Svih dana, kada je ovako toplo, Mostar je uvijek stepen dva topliji u odnosu na sve ove ostale gradove. U Republici Srpskoj je temperatura vazduha dostigla 38, tako da nije iskučeno da danas i narednih dana bude od 35 do 40”, rekla je Đorđevićeva.

Ona je naglasila da ovakve vrućine nisu ništa neobično, da su se i ranije javljale, ali da je to ipad iznad prosječnih vrijednosti za ove prostore.

“Sasvim je prihvatljivo da imamo 35 stepeni, ali sve vrednosti iznad su dosta iznad proseka”, kaže Đorđevićeva.

Prema prognozi vremena, sutra će biti vruće, u mnogim predjelima očekuje se tropska noć, najviša temperatura vazduha će biti od 35 do 40 stepeni.

I za vikend će biti sunčano i vruće, a temperatura vazduha će dostizati od 35 na jugu do 40 stepeni na istoku.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *