Đokić: RiTE “Ugljevik” – resurs koji je potreban državi

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je Rudnik i termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik” resurs potreban državi i izrazio uvjerenje da ovo preduzeće i u narednim godinama može da osigurava bezbjednost za sav elektroenergetski sistem u Republici Srpskoj.

“Svi moraju shvatiti da je energetski razvoj Srpske moguć ukoliko svi na jednak način daju svoj doprinos”, poručio je Đokić u Ugljeviku, na obilježavanju Svetog Stefana Dečanskog – Dana i krsne slave RiTE “Ugljevik”.

Đokić kaže da se razvoj zasniva na dosljednoj primjeni politika koje određuje Vlada Republike Srpske, te ističe da će i ovaj kolektiv morati biti dio toga na još odgovorniji način.

“Nadamo se da se tehnički problemi koji su se u ovoj godini dogodili neće više ponoviti. Ovo je resurs potreban državi, ne jednom gradu, opštini i Vlada Srpske će dosljedno insistirati na primjeni politika”, rekao je Đokić i najavio da će Vlada povećati odgovornost svih zaposlenih u RiTe “Ugljevik”.

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović istakao je da je ovo jedna od najtežih godina za ugljevički gigant, ali da će uprkos tome preduzeće poslovati pozitivno.

“Potrebno je napraviti ozbiljne planove za njegovu revitalizaciju, kako bismo ovaj objekat imali što duže u upotrebi”, rekao je Petrović i istakao da je izrađen sistem za odsumporavanje dimnih gasova i značajno unaprijeđen rad ovog sistema.

“Zainteresovani su mnogi ljudi, pa i Slovenci koji ovdje imaju arbitražni spor, da nastave ulaganje u ovaj projekat. To će biti tema narednih mjeseci, da se vide mogućnosti očuvanja postojećeg pogona i njegove vitalnosti, ali i mogućnosti za izgradnju zamjenskog bloka i nema razloga da se stane na tim planovima”, rekao je Petrović.

Direktor “Elektroprivrede Srpske” izrazio je očekivanje da će uprava preduzeća, zajedno sa radnicima, raditi na unapređenju rada RiTe “Ugljevik” i u narednom periodu.

“Nastojimo povećati plate onim radnicima koji stvarno doprinose pogonskoj spremnosti ovog preduzeća i da ostvarimo veću dobit koja bi značila da je Vlada Srpske zadovoljna rezultatima ovog preduzeća”, poručio je Petrović.

Preduzeće RiTE “Ugljevik” važan je dio energetskog sistema Republike Srpske i kao takvog potrebno ga je dodatno unapređivati i iskoristiti ogroman potencijal koji ima, istaknuto je u saopštenju preduzeća povodom obilježavanja slave.

Pozdravljajući goste, izvršni direktor za opšte i pravne poslove Slobodan Marković podsjetio je da u sistemu ERS-a, RiTE “Ugljevik” učestvuje sa 30 odsto, odnosno daje trećinu ukupne proizvodnje električne energije u Srpskoj.

“Bez obzira na veliki broj neplanskih zastoja u ovoj godini, zadržali smo lidersku poziciju u proizvodnji električne energije u sistemu `Elektroprivrede Republike Srpske`”, istakao je Marković.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *