Đokić: Najvažniji princip – borba za slobodu

Važno je da Republika Srpska danas ostane privržena istorijskim vrijednostima za koje je srpski narod vezan, a među kojima je i njegova trajna borba za slobodu, poručio je predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić u Vukosavcima kod Lopara gdje su danas obilježene 82 godine od pogibije pripadnika štaba Prvog majevičkog narodnooslobodilačkog partizanskog odreda.

Đokić je naglasio da se u Vukosavcima, u skladu sa tradicijom, decenijama obilježava 20. februar – dan kada je nad srpskim narodom 1942. godine izvšen nečasni čin, te naveo da su danas tu da odaju dužnu počast i da se sjete hrabrih ljudi koji su došli na Majevicu da organizuju narodnooslobodilački pokret koji je imao zadatak da se bori protiv fašizma.

On je naglasio da je taj pokret na kraju uspio da pobijedi, međunarodno je verifikovan, a na bazi njega stvorena je nova državna organizacija koja je trajala gotovo 50 godina.

“U tih pet decenija evidentiran je neviđeni rast i razvoj, a uz poštovanje najvažnijeg principa – borbe za slobodu. Ona je osigurana, kao i borba za ravnopravnost i nezavisnost, koja je takođe izborena tom herojskom borbom”, rekao je Đokić i napomenuo da se danas sjećaju boraca i svega onog časnog u partizanskoj borbi.

Đokić je podsjetio da je i u prethodnom građanskom ratu dato jako mnogo života da bi srpskom narodu bila osigurana sloboda, te naglasio da treba poštovati prostor na kojem je zasnovana Republika Srpska, način na koji je zasnovana, kao i život kojim danas Srpska živi.

“Ona je zajednica gdje Srbi žive kao većinski, ali tu žive i pripadnici drugih naroda”, izjavio je Đokić novinarima i istakao da je ponosan na činjenicu što je Republika Srpska svima osigurala ravnopravnost, bezbjednost, normalan život i nesmetan razvoj.

Obilježavanju su prisustvovali brojni stanovnici Majevice, okolnih opština, te poštovaoci učesnika Drugog svjetskog rata, koji su položili vijence i cvijeće na obnovljeni spomenik ovim junacima, čija imena su iznova uklesana na njemu.

Sjećanje na stradanje pripadnika štaba Prvog majevičkog narodnooobodilačkog partizanskog odreda se tradicionalno obilježava svake godine 20. februara. Tih dana je u Vukosavcima 1942. godine poginulo 30 članova štaba i boraca odreda.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *