Dijabetes u vrijeme virusa korona; Preventivni pregledi veoma značajni /VIDEO/

Vikend koji je predodređen za odmor ili rekreaciju Bijeljinci najlešće provode u prirodi. Oni koji su danas provodili vrijeme na poznatom gradskom šetalištu pored Kanala Dašnica, imali su priliku da besplatno prekontrolišu svoje zdravlje, odnosno nivo šećera u krvi i krvni pritisak.

Božidar Pantelić ima dijabetes ali zdravim stilom života i pravilnom ishranom uspijeva da bolest drži pod kontrolom. Svakodnevno prepješači do deset kilometara. Prevencija je poručuje pola zdravlja.

Besplatne preventivne preglede za sve građane, ovog vikenda na šetalištu kraj kanala, organizovalo je Udruženje “Diabeta”. Akciju preventivnih pregleda čija realizacija na terenu traje od jula mjeseca podržala je Gradska uprava.

Nije mali ni broj onih koji su u stanju socijalne potrebe i koji u svakodnevnoj borbi za egzistenciju zaboravljaju na svoje zdravlje. Među našim građanima ima i onih koji su stari i nemoćni i koji nisu u prilici da redovno odlaze na ljekarske kontrole.

Udruženje “Diabeta” je svojim članovima ali i svim građanima koji su svjesni značaja prevencije, učinilo dostupnim aparate i trakice za mjerenje šećera u krvi. Ove godine podijeljeno je 1.000 aparata i 8.000 trakica pacijentima.

Uslovi pandemije otežali su oboljelim od dijabetesa odlazak na redovne ljekarske kontrole, a usljed izloženosti stresu dijabetes sve češće pogađa mlađe radno-aktivno stanovništvo. U organizaciji udruženje a uz podršku Novo Norediska prošle je godine organizovano 200 endokrinoloških pregleda za pacijente, organizovana su i pojedinačna edukativna savjetovanja, te preventivni pregledi uz podršku bijeljinskog Doma zdravlja te Doma zdravlja Lopare.

Aktivan rad na terenu udruženje “Diabeta” nastavljen i tokom ove godine.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *