Deset godina rada Sigurne kuće Fondacije „Lara”

Sigurna kuća za žene i djecu žrtve nasilja u porodici Fondacije „Lara” u Bijeljini obilježila je danas deset godina rada.

U uvodnom dijelu događaja kroz priče, koje su zasnovane na autentičnim životnim borbama korisnica Sigurne kuće predstavljeno je nasilje prema ženama i djevojčicama i borba za izlazak iz kruga nasilja. Prema većini istraživanja, svaka druga žena tokom svog života preživjela je neki oblik rodno zasnovanog nasilja.

U ovih deset godina utočište u Sigurnoj kući pronašla je 221 žrtva porodičnog nasilja, naglasila je Mirzeta Tomljanović iz Fondacije „Lara”

„Od toga je 178 žena sa djecom i 43 djece bez roditeljskog staranja. Prethodne tri godine smjestili smo 56 osoba – 16 dječaka, 23 djevojčice i 17 odraslih osoba. Na SOS telefon primili smo 1791 poziv i 183 na druga sredstva komunikacije. Trenutno u sigurnoj kući imamo 11 osoba, od toga tri odrasle punoljetne i osmoro djece – tri dječaka i pet djevojčica”, dodala je Tomljanović.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović istakao je da će Grad Bijeljina bez ikakve zadrške podržati sve projekte i aktivnosti koji se pokreću kako bi se nasilje nad ženama ili bilo kojim članom lokalne zajednice spriječilo.

„Osnivanjem Sigurne kuće, prije jedne decenije, „Lara” je napravila važan korak u vraćanju dostojanstva naravno, prvo ženama i djeci koja su imala nesreću da trpe nasilje u porodici, ali i cijelom društvu u kojem je, nažalost, nasilje nešto od čega često okrećemo glavu. Vjerujem da je edukacija o ovom problemu, i to od malih nogu, najbolji način da se nasilje spriječi ili bar umanji. Naravno, „Lara” nije sama u ovoj borbi i ne smije biti sama, ali uvijek postoji prostor za bolju koordinaciju napora svih društvenih činilaca koji se bore protiv nasilja u porodici. Društvo bez nasilja ne samo da je humanije, već je naprednije i uspješnije”, rekao je Petrović.

Prateći dio događaja je izložba dekupaž radova korisnica Sigurne kuće koja je bila i prodajna, čime se pomaže rad ove ustanove.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *