Dentalno zdravlje u Srpskoj na zabrinjavajućem nivou

Dentalno zdravlje u Srpskoj je na zabrinjavajućem nivou, jer kako kažu stručnjaci, već su kod djece od šest do 13 godina primjetni gotovo svi karijesni zubi, a sve češće osobe u dvadesetim rade protetiku.

Naime, Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se danas, 20. marta, a sudeći prema riječima stomatologa, najveći problem predstavlja i dalje nizak nivo stomatološke osviještenosti.

Kako je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao Miloš Kos, direktor Zavoda za stomatologiju RS, problem predstavlja nedovoljna edukovanost roditelja o značaju oralnog zdravlja djece.

“Primijetili smo da djeca pri zamjeni mliječne sa stalnom denticijom, to je od šest do 13 godina, imaju većinu ili gotovo sve karijesne zube”, kazao je Kos, dodajući da je primjetno da se kod djece sve ranije pojavljuje zubni plak i zubni kamenac.

“Pored loše genetike, koja može biti važan faktor, sve su ovo pokazatelji da smo i dalje na niskom nivou stomatološke osviještenosti”, rekao je Kos, ističući da je primjetno i da se protetske intervencije rade na sve mlađim pacijentima.

“Imamo situacije da ljudi u dvadesetim godinama rade kompletne cirkularne mostove. To je u nekom ranijem periodu bila rijetka pojava, više je bila specifikum starijeg životnog doba”, naveo je Kos, dodajući da su najčešće oralne bolesti kod građana RS zubni karijes i parodontalne bolesti.

“Nažalost, imamo sve učestaliju pojavu i karcinoma koji se pojavljuju u ustima i usnoj šupljini”, rekao je Kos.

Naveo je da su samo neki od potencijalnih uzroka ovako zabrinjavajućih podataka pretjerana konzumacija šećera, upotreba duvana i duvanskih proizvoda, alkohola, ali i loša oralna higijena.

Istakao je da je preporuka da se radi fluorizacija zuba, a kod nicanja stalnih zuba da se radi zalivanje pukotina na griznim površinama zuba, čime se posebnim kompozitnim ispunima popunjavaju mjesta na kojima se karijes najčešće stvara te se zubi čuvaju od karijesa i ranog gubitka.

Da nivo dentalnog zdravlja u Srpskoj nije na zavidnom nivou, potvrdio je i Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije RS, koji navodi da djeca predškolskog i školskog uzrasta imaju veliki broj karijesnih zuba.

“Nadamo se da će se stanje popraviti, makar kada je u pitanju Banjaluka, jer je otvoren veliki broj javnih zdravstvenih ustanova. Stomatolozi su prisutni i po predškolskim i školskim ustanovama”, rekao je Dabić i dodao da su upravo školske ustanove mjesta gdje bi trebalo početi sa prvim pregledima zuba kod djece.

Istakao je da su roditelji, nažalost, često nemarni prema oralnom zdravlju djece.

“Savjetujemo roditeljima da su godišnje neophodne makar dvije preventivne posjete stomatologu”, naveo je Dabić.

“Kada su u pitanju odrasli u Srpskoj, imamo veliki broj pacijenata bez ijednog zuba. Kada je to u pitanju, daleko smo od prosjeka u poređenju sa zemljama EU, pa čak i sa Hrvatskom”, zaključio je Dabić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *