Dejanović: Protivgradna zaštita dejstvovala četiri dana

Sistem “Protivgradne preventive Republike Srpske” od početka sezone, 15. aprila dejstvovao samo četiri dana, što je neuobičajeno za ovaj period koji inače prati češća pojava grada, rekao je Srni direktor ovog javnog preduzeća Tihomir Dejanović.

“Temperature vazduha su niže nego što je to uobičajno za maj, pa je manja mogućnost pojave grada. Inače, maj i jun su najzahtjevniji što se tiče protivgradne sezone”, rekao je Dejanović.

On je naveo da se nije radilo o značajnijem intenzitetu razvoja gradonosne oblačnosti, te da su dejstvovali 12, 14, 17. i 18. maja sa 57 raketa.

Dejanović kaže da je protivgradni sistem za ovu sezonu na raspolaganju ima 2.900 raketa.

“U sezonu smo ušli sa 1.800 raketa preostalih od prošle sezone, a do kraja mjeseca očekujemo kontigent od još 1.100”, rekao je Dejanović.

On je naveo da je protivgradnim sistemom pokrivren sjeverni dio Republike Srpske i dio Hercegovine.

“Na tom prostoru od milion i 300.000 hektara površine raspoređeno je 180 klasičnih i 85 automatskih stanica”, rekao je Dejanović i dodao da su u ovoj službi od početka sezone redovna dežurstva za područja 32 lokalne zajednice.

Dejanović kaže da se u sezoni prosječno utroši 750 raketa, ali da je proteklih godina značajno bio povećan broj dana sa pojavom grada.

“Prošle godine smo za 29 dana ispalili 1.137 raketa”, rekao je Dejanović.

On je objasnio da, pored opreme za ispaljivanje raketa, “Protivgradna preventiva” posjeduje dva savremena meteorološka radara, te da je ove godine planirana nabavka aviona za protivgradnu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *