Danas praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas proslavljaju praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih.

Sveti Zosim tumanski bio je veliki molitvenik i duhovnik. Pripada grupi monaha isihasta, poznatih pod imenom Sinaiti, koji su u vrijeme kneza Lazara, naselili Srbiju.

O njegovom životu nema sačuvanih istorijskih podataka. Po predanju je živio sam u kamenoj pećini isposnici kod današnjeg manastira Tumane.

Po narodnom vjerovanju, nehotice ga je, prilikom lova, ustrijelio Miloš Obilić, koji je, na mjestu gde je starac izdahnuo, podigao crkvu, odnosno manastir koji se danas zove Tumane.

Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira Tumane i otkrivene su 8. avgusta 1936. godine.

Prepodobni Jakov, rođen je kao Radoje Arsović 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice. Stekao je dva doktorata u Francuskoj, ali ga je jednom prilikom dotakla blagodat Božja.

Napustio je službu i svetovni život, pa je uz vladiku Nikolaja započeo svoje podvizavanje u manastiru Žiča. Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja.

Izuzetno skroman i ćutljiv, stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Prebijen je do smrti 1946. godine. Po sopstvenom zavještanju sahranjen je u manastiru Tumane. Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine.

Na poklonjenje dvojici tumanskih svetitelja narod pristiže sa mnogih strana, moleći lijeka svojim bolestima i izbavljenje od nevolja. U manastirskom ljetopisu zapisani su mnogi slučajevi čudesnih iscjeljenja.

Praznik svetih Zosima i Jakova tumanskih svečano se obilježava u manastiru Tumane, gdje se očekuje na desetine hiljada vjernika.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *